főzőverseny

2021.09.29. 14:52

Sparhelten készítették el a legkülönlegesebb palóc ínyencségeket Cereden

Cereden nagy hangsúlyt fektetnek a tradíciók ápolására, így például a hagyományos ételek és a népi gasztronómia megőrzésére is.

V. E.

Tajti László polgármester elmondta: néhány évvel ezelőtt egy külön kiadványt is készítettek, amelyben összegyűjtötték a helyi sajátos ízvilág képviselőit, amelyek magukon viselik a palóc étkek jellegzetességeit, ugyanakkor egyedi vonások is felfedezhetőek bennük.

Hozzátette: régi álmuk volt az eredeti ceredi gasztronómia népszerűsítése, amely célt a közelmúltban sikerült megvalósítani a Medvesaljai Kistérségért Egyesület, a Tarnamenti Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében.

Munkában a zsűri, vajon kinek a főztje a legfinomabb?
Beküldött fotó

– Első alkalommal hívtuk életre a Sparhelt Fesztivált, amely nevében egy olyan konyhatechnikai eszköz szerepel, amelyet a településen régen minden háztartásban használtak. Még sajátos megszólítása is volt, hiszen a helyiek masinának hívták. A rendezvényen természetesen főzőversenyt is tartottunk, ahol az ételeket természetesen sparhelton kellett elkészíteni. A fával felfűthető tűzhely napjainkban a reneszánszát éli, egyre több helyen használják a fesztiválokon és vendéglátóhelyeken egyaránt. Az eszköz ezentúl különleges módon kapcsolódik a megyéhez, hiszen a salgótarjáni tűzhelygyárban mind a mai napig gyártják – fejtette ki Tajti László, aki arra is kitért, hogy a rendezvényre nemcsak a szomszédos településekről, például Zabarból és Szilaspogonyról, de még Mátraderecskéről is érkeztek látogatók.

A vendégek a főzőversenyre is beneveztek, így összesen tizennyolc csapat indult a megmérettetésen.

A próbatétel során két ételt kellett megfőzniük vagy kisütniük, így a tájjellegűek elkészítése mellett a találékonyságukat bizonyíthatták. A harapnivalók között helyet kapott a savanyú bableves, a ganca, a krumplilaska, a macsánka, a herőce vagy a szepés káposzta kukorica görhével. A másik, azaz a kreatív kategóriában például masina barbecue-ban sült disznótorost vagy épp tájegységre jellemző ételek glutén- és tejmentes változatát értékelhette a zsűri.

A napot kulturális műsor kísérte és zárta, ahol a szórakoztató programok mellett a hagyományokat éltető zenés és táncos műsoroké volt a főszerep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában