emlékek

2021.09.09. 19:50

Öt évtizedet töltött a vendégek asztalánál a legendás salgótarjáni pincér

Ha a pincér Gabora Attila neve feltűnik portálunkon, akkor annak mindig nyomós oka van, minthogy vele mindig történik valami. Persze nem véletlenszerűen, hanem saját akaratából, valamilyen ötlete kapcsán. Több évtizedes vendéglátós múltja során felszolgált a megyeszékhely megannyi éttermében – mostanában immár nyugdíjasként exkluzív budapesti helyeken kap megbízást – egyletet alapított, szervezett pincérversenyeket, kezdeményezte Duda Lajos cukrász városközponti emléktáblájának elhelyezését s évek óta dolgozik a helyi vendéglátás történetét összefoglaló, Záróra után című könyvén.

Csongrády Béla

Sok évtizedes élményeiből szervezett kiállítást a könyvtárban Gabora Attila

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban minap tartott – május végéről, június elejéről szeptemberre elhalasztott – 92. ünnepi könyvheti programnak is az egyik főszereplője volt az ismert pincér. Olyan országosan ismert és elismert tekintélyes alkotó személyiségek, mint Grecsó Krisztián író és Baranyi Ferenc költő vendégszereplése közötti napon 50 év – vendégek asztalánál címmel rendezett úgymond életút-kiállítást.

A nagy érdeklődést kiváltó rendezvényen Gabora Attila maga köszöntötte a megjelenteket, a bemutatót Orbán György tanár, grafikusművész, a Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke méltatta. Mint elmondta, azért is tett örömmel eleget a felkérésnek, mert civil szervezetük nevében is megjelenik az asztal szó, amelyet sokféle céllal lehet körülülni: például kötetlen beszélgetés, baráti, ünnepi koccintás vagy éppen különböző műfajú művek megismertetése, megvitatása szándékával. De nyilvánvaló, hogy ennek a kisebb-nagyobb, több-kevesebb embert érintő bútordarabnak a legáltalánosabb funkciója az étkezés, amely napi rendszerességgel az otthonokban, családi körben zajlik, de igencsak gyakori az éttermi fogyasztás is.

Orbán György hangsúlyozta, hogy a kiállításnak küldetése is van: sok mindent láttat abból a vendéglátóipari kultúrából, egyáltalán a korábbi Salgótarjánból, amely manapság – alig néhány évtized elmúltával – már történelemnek számít. E gondolatát igazolván felidézte, hogy negyvenkét évvel ezelőtt – amikor az ország egy másik térségéből idekerült – mennyire más volt ebből a szempontból is Salgótarján. S hogy milyen: abból ad ízelítőt Gabora Attila bemutatója.

Sok évtizedes élményeiből szervezett kiállítást a könyvtárban Gabora Attila
Fotó: H.M. / NMH

Láthatók itt étkészletek, régi árlapok, bor- és sörnyitók, újságok, és természetesen fotók is. Az egyik különlegesség egy régi kávéfőző gép a hozzá tartozó kellékekkel. A jeles pincér elhivatottságát bizonyítják a kiállított elismerések is. E kiállítás igazolja: szerencse, hogy a somoskőújfalui születésű, eredetileg kelmefestőnek tanult, de pincérvizsgákat is megszerzett Gabora Attila a vendéglátásban töltötte el eddigi – és manapság is aktív – életét. Ennek a karriernek fontos állomása ez a kiállítás.

A megnyitóünnepség autentikus hangulatához nem kis mértékben járul hozzá Tóth Tibor zenetanár, hegedűművész közreműködése, minthogy az egyik általa előadott szám Vittorio Monti 19–20. századi olasz zeneszerző virtuóz csárdása volt, amely egykoron oly sok vendég vérét felpezsdítette az éttermekben. E számot Tóth Tibor gyermekkorában – amelyet a Pécskő utcában töltött – az egykori cigányhegyről gyakran hallotta felcsendülni Gabora Lajos hegedűjén. Ugyancsak stílusosan választatott ki a Buzás Lilla madáchos gimnazista révén elhangzott próza, amely egy részlet volt Bohumil Hrabal (1914–1997) neves cseh író egyik jelentős, Őfelsége pincére voltam című művéből.

Jó véleménnyel voltak a készülő könyvről

Kiadás előtt áll Gabora Attila Záróra után című, gazdagon illusztrált kötete, amelyben százhatvan egykori salgótarjáni vendéglátó egységet mutat be. A kéziratról nagyon jó véleményt fogalmazott meg egy jeles szakember, dr. Sally Noémi irodalom- és Budapest-történész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főmunkatársa is. Egyebek mellett a következőket írta: Gabora Attila több évtizedes gyakorlattal és kutatással rendkívül értékes hely- és szakmatörténeti munkát hozott létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában