sörkultúra

2021.09.13. 09:05

Óriáskerék árnyékában söröztek a gyarmatiak

Az óriáskerék elindult. Lassú mozgással forgott körbe és körbe, tetejéről pedig pompás látvány tárult az ember szeme elé. Balassagyarmat legújabb, alkalmi látványossága sok látogatót vonzott az elmúlt hétvégén, míg terebélyes árnyékában az elkövetkező hónapban különböző programokat rendeznek. Elsőként a sörkultúra volt terítéken.

H. H.

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Széles mosolyú fiatalemberbe futottunk szombat délután a Civitas Fortissima téren. A városban élő Landesz Tamás az elsők között szállt fel az óriáskerékre, és onnan tekintett szét a környéken.

– Varázslatosan gyönyörű a látvány, mindenkinek ajánlom, legalább egyszer próbálja ki – mondta elégedetten. – A kabin kényelmes, zárt és biztonságos. Amint elértük a vármegyeháza tetejének magasságát, máris elővettem a mobiltelefonomat és az ismerőseim számára élő videóval szolgáltam, ők is gyorsan lássák meg, milyen pompás a táj. Balra tekintve egészen a felvidéki hegyekig láttam, előre tekintve még a kórház épülete is feltűnt. Délre fordulva ugyancsak messziről csillognak vissza a Cserhát csúcsai. Azt hiszem, az elkövetkező hetekben újra felülök az óriáskerékre.

Sorban állnak a vendégek, hogy tegyenek egy kört
Fotó: H. Cs. / NMH

Amint befejeztük a röpke beszélgetést, egy család, anyuka a gyermekeivel jókedvűen várta, hogy a szerkezet megálljon, és felkapaszkodjanak rá. A fiatalok hangosan kiáltották vissza apjuknak, egyáltalán nem félnek a magasságtól, és hatalmasat fognak kacagni a tetején.

Az egyik közeli bejárón átsétáltunk a Palóc ligetbe, ahol a terasz környékén megelevenedett az élet. A SzeptemBEERfeszt során az egyes sörmárkák képviselői kedélyesen kínálták a habzó italokat, miközben a szabadtéri színpadon egymást váltották a szórakoztató műfajok muzsikusai.

Sőt, a tudományos világban is kalandozhattunk egy ideig, hiszen Katona Csaba történész humoros históriákkal fűszerezett előadást tartott a földkerekség sörkultúrájának alakulásáról, az első próbálkozásoktól kezdve a mai nagyüzemekig.

Este pedig a komlókészítmények filmes forgatókönyvei kerültek elő: például az ikonikus cseh produkció, a Sörgyári capriccio nagy hahotákat váltott ki a közönségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában