háborognak az emberek

2021.09.12. 07:30

Ordító az eltávolított kereszt hiánya: mindent megtesznek a visszaszerzéséért a hívő herencsényiek

Nem áll már az 1935-ben készült kőkereszt a Gyürky-hegy oldalában. A terület tulajdonosa egyik napról a másikra távolította el a vallási jelképet. A mélyen hívő falubeli emberek felháborodtak az eltávolítás miatt, és egy nem hivatalos aláírásgyűjtési akciót kezdeményeztek. A Váci egyházmegye viszont nyugalomra int, utalva arra, hogy a keresztet nem lerombolták, hanem megrongálódott, és ha nem is eredeti helyére, de mindenki által könnyen megközelíthető pontra hamarosan visszakerülhet.

Hegedűs Henrik

Aláírások gyűjtésébe kezdtek Herencsényben a kőkereszt eltávolítása miatt

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Könnyeivel küszködő idős asszony ült mellettünk az önkormányzat épületének egyik irodájában, Jávor Károly alpolgármester társaságában. Tácsik Jánosné számára családi ereklyének számít ez a kőkereszt, hiszen nagyapja óhajára készült el.

– Nagyapám, Teplánszki Ignác az első világháborúban harcolt, és akkor megfogadta, ha épségben hazatér, Herencsényben egy keresztet állít, hogy a Jóisten megsegítette őt – tért ki a régmúltra Tácsik Jánosné. – Később azonban elfeledkezett erről az ígéretéről, és már a halálát követően egy égi jelre a családja állította fel a szőlőültetvényükön a keresztet 1935-ben. A hívők attól kezdve rendszeresen jártak ki ide. A faluban és a környékén található kereszteket csoportosan jártuk végig nagycsütörtök estétől nagypéntek hajnalig, ez volt az utolsó állomás. Ebből is kitűnik, mennyire ragaszkodunk hozzá. Körülötte kerítést emeltünk, hogy a vad se bántsa.

Mindig volt itt friss virág, folyamatosan gondozták a környezetét, egészen addig, míg a legutolsó tulajdonosváltás után birtokháborítás okán megtiltották, hogy elzarándokoljanak oda – mondta.

– Még július utolsó napjaiban látták, de aztán két-három nap múlva csak hűlt helyét lelték az ismerőseim. Számomra különösen fájó, hogy a jelenlegi földtulajdonos, dr. Patay Gábor eltávolította a keresztet, és nagyon félünk attól, hogy már sohasem kerülhet vissza a helyére. Kegytárgyként kezeljük és harcolunk érte a végsőkig – mondta szemeit törölgetve az asszony.

Jávor Károly herencsényi alpolgármester hozzátette, hogy a Gyürky-hegy tetején lévő Palócok Vigyázó Nagykeresztjéhez minden év július első szombatján szervezett búcsú során, a szentmise után rendszeresen felkeresték ezt a régi kiskeresztet, hiszen a községbe visszavezető, úgynevezett rövid út mentén állt.

– Július 31-én még ott volt a helyén a kereszt, ezt szemtanúk erősítették meg, aztán augusztus 5-én dr. Patay Gábortól telefonhívást kaptam, hogy eltávolította a kiskeresztet, de pontos indoklást nem közölt, hogy miért tette ezt. Sajnos az utóbbi években egyre inkább elmérgesedett a viszony a földtulajdonos és a település önkormányzata, de nyugodtan kijelenthetem, a lakosság döntő hányada között, 2018 óta már a hagyományos búcsút sem tarthatjuk meg a hegytetőn, mert nem engedi meg a processziós menet áthaladását. Állandóan kerestük a megnyugtató megoldást az állapotokra, még telekcserét is felajánlottunk, ráadásul az ő kívánalmainak legmesszemenőbb figyelembevételével, de sajnos elmaradt a megegyezés.

Az önkormányzat nyitott az alkura, hiszen a legfontosabb az, hogy újra látogatható legyen a nagykereszt, illetve a kiskereszt is visszakerüljön az eredeti helyére.

– Elkeseredésünkben aláírásgyűjtési akciót kezdeményeztünk, ugyan nem hivatalos formában, de így is szeretnénk jelezni a tulajdonos felé, hogy a faluban milyen sokan elégedetlenkednek.

Megkerestük dr. Patay Gábort is, aki telefonon közölte, nem kíván nyilatkozni a témában, keressük fel bátran a Váci egyházmegyét, hiszen ő minden szempontra kiterjedően tájékoztatta a püspökséget a részletekről.

A Váci egyházmegye kommunikációs szolgálata részéről Gáborné Haáz Andrea sajtókapcsolati felelős azt a tájékoztatást adta, a vallási jelképként kezelendő, 1935-ben felállított régi kereszt sem műemléki, sem helyi védettséget nem élvez, és az egyházmegyei levéltárban sincs róla semmiféle dokumentum, tehát magánkezdeményezésre létesülhetett. A kereszt eltávolításához a püspökség nem járult hozzá, de mivel nem tulajdonosa az építménynek, így nem illetékes az ügyben. Dr. Patay Gábor a Váci egyházmegye főépítészét írásban értesítette a fejleményekről, levelében kifejtette, rongálási, firkálásos nyomokat észlelt a kereszten, ezért balesetveszélyesnek ítélte, majd szakszerű módon leszereltette és biztonságos helyre szállíttatta. Szándéka szerint a felújítást követően szeretné visszaállítani, de nem az eredeti helyére, hanem felajánlanák a herencsényi plébániának, hogy keressenek egy megfelelő pontot, ahol minden hívő könnyen megközelítheti, de erről még végleges döntés nem született – fogalmazott az egyházmegyei közlemény.

Feljelentést tettek, le is foglalták a vallási jelképet

Herencsényi információnk szerint a kőkereszt eltávolítása ügyében magánszemély rendőrségi feljelentést is tett augusztusban, ezért megkerestük a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Király-Kollár Ramóna hadnagy, sajtóreferens válaszában megerősítette a hírt: a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon vallási tisztelet tárgya vagy vallási szertartás elvégzésére szolgáló épület megrongálásának bűntettének gyanújával zajlik az eljárás, egyelőre vizsgálják az eset körülményeit. Az említett kőkeresztet a hatóság a helyszínen lefoglalta, azt a nyomozás végéig megőrzi, és az eljárás lefolytatása után kerülhet vissza jogos tulajdonosához. Ám továbbra is kérdéses, ki a tulajdonos, mert erről semmiféle hivatalos okmány nincs, a Váci egyházmegye pedig kijelentette, nem kívánja a keresztet saját tulajdonába venni. Ennek nyomán erősen kérdéses, mikor zárulhat le megnyugtató módon ez az ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában