iskola

2021.09.02. 15:16

Ilyen körülmények között tanultak régen a nógrádi gyerekek

Az Ófaluban lévő oskolamester házában bemutatja, hogy egykor milyen körülmények között tanultak a gyermekek.

Sz. F.

Kelecsényi Miklósné tárlatvezető is beült az egykori iskolapadba

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A korabeli felvétel tanúsága szerint a tanulók mezítláb jártak az iskolába. A tárlatot bemutató Kelecsényi Miklósnétól megtudtuk, hogy Hollókőn az iskolát oskolának mondták, ezért nevezik az épületet oskolamester házának. Két részből állt, az egyik felében a tanító lakott, a másikban egy teremben folyt a tanítás az elsőtől a negyedik osztályig, egy tanulócsoportban. Kelecsényi Miklósné azt is elmondta, hogy a faluba érkező, kiránduló diákok gyakori vendégek a házban. A fiatalok, akik ma már digitális táblagépek és egyéb modern eszközök használatával sajátítják el ismereteiket, nagyon elcsodálkoznak a palatáblán, a palavesszőn, s mindazokon az eszközökön, amelyeket a kiállításon láthatnak.

A töltőtoll, sőt, a billentyű­zet, érintőképernyő világában ma már történelmi tárgynak számít a tintatartó és az abba mártogatható tollhegy. A tárlatvezető kihangsúlyozta, hogy a tollat csak a tanító használta, a gyermekek pala­vesszővel írtak, később pedig ceruzával.

Kelecsényi Miklósné tárlatvezető is beült az egykori iskolapadba
Fotó: Sz. F. / NMH

Az egykori bizonyítvány, oklevél és a többi dokumentum, tanszer ma már a tanítástörténelem tárgyai közé tartoznak, éppúgy, mint a szűk iskolapad, amelyet a kiránduló fiatalok közül sokan kipróbálnak, s fotózkodnak benne. A kiállítási teremnek van egy modern része is, ahol a gyermekek három nyelven hallgathatnak mesét, és válaszolhatnak a feltett kérdésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában