példamutatás

2021.09.28. 07:30

Főként példamutatással nevelhetők a tizenévesek – a Nógrád megyei szakemberek adnak tanácsokat

A tinédzserek utánozni szeretnék a felnőtteket. Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus szerint bár szükséges, hogy a fiatalok ezzel kísérletezzenek, de ehhez otthon mindenképpen megfelelő értékrendet kell kialakítani. Már korán kialakulhat ugyanis többféle függőség, amit Herczeg Szilvia dietetikus szerint kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal és étrenddel meg lehet előzni.

Fodor Orsolya

Szabóné Koós Ibolya salgótarjáni klinikai szakpszichológus úgy véli, egyszerűen elkerülhetetlen, hogy a kamaszok ne próbáljanak ki mindent, ami a felnőtt élet velejárója. Teljesen normális reakció ugyan a kísérletezés – esetenként a szélsőségekre is szükség van –, de azért nem árt tisztában lenni a határokkal már fiatal korban is.

– Egy tizenéves számára különösen csábító lehet minden, ami tiltott. A szülő azért van nehéz helyzetben, mert a kamasz bár már nem gyerek, de még nem is felnőtt. Éppen emiatt számos veszély is leselkedhet rá, amit nem tud, esetenként nem is akar kellőképpen felmérni. Sokszor szándékosan a szülői szó ellen cselekszik a tinédzser – fogalmazott a pszichológus.

Mint mondta, szülőként nem ebben az időszakban, hanem már jóval előtte meg kell alapozni a bizalmat, és példamutatással kialakítani a családi értékrendet. Ez azért lényeges, mert ha a fiatal kikerül a felnőtt felügyelete alól, akkor tudni fogja, milyen viselkedés a helyes. Így később jól tud majd boldogulni a felnőtt életben.

– Az iskoláskorú gyerekek és tinédzserek számára az oktatási intézmény maga a paradicsom. Persze elsősorban nem a tanulás miatt, hanem mert a közösségi élet olyan többlet-energiaforrást biztosít számukra, amit semmi más nem pótolhat. Kortól függetlenül társas lények vagyunk, és nincs egészséges személyiségfejlődés, ha valaki teljesen elszigetelődik másoktól – fejtette ki Szabóné Koós Ibolya.

Hangsúlyozta: ha egy gyermek szülei egészségesen élnek, kerülik a függőségeket okozó szereket, akkor kisebb a valószínűsége, hogy a fiatal rászokik valamire.

Herczeg Szilvia balassagyarmati dietetikus úgy véli, a szülőknek azt sem kellene hagyniuk, hogy a gyerek kólát igyon. Ugyanez vonatkozik a kávéra is.

– A koffeintartalmú italok – ide tartoznak az energiaitalok is – hatással vannak a központi idegrendszerre. Ezek befolyásolják a vérnyomást és a szív munkáját is, ami egy fejlődésben lévő szervezet számára káros következményekkel járhat – fogalmazott a dietetikus.

A táplálkozási szakember úgy látja, hogy mostanában az energiaitalok fogyasztása rendkívül népszerűvé vált a fiatalok körében. A szülők és a szakemberek felelőssége is, hogy a gyermekek és a serdülőkorúak ne rombolják le idejekorán az egészségüket.

– Az oktatási intézményben az egészségnapok alkalmával szinte mindig előkerül az a téma, hogy milyen káros hatása van például a taurinnak, ami szintén megtalálható az energiaitalokban. Ez az anyag egy természetes aminosav, ami serkentően hat az idegrendszerre, de egy növésben lévő gyermek esetében kiszámíthatatlan ennek a hatása – mondta Herczeg Szilvia.

Hozzátette: az elegendő alvás és a kiegyensúlyozott étrend kellő energiát biztosít a kicsiknek, és a felnőtteknek is szükségük van erre. A szülői példamutatás pedig elengedhetetlen, hogy a megfelelő szokások rögzüljenek.

Nehéz kiszállni az ördögi körből

Herczeg Szilvia táplálkozási szakember felhívja a szülők figyelmét, hogy milyen káros hatásai lehetnek annak, ha a csemetéjük energiaitalt fogyaszt.

– Legelőször az energiaitalokban megtalálható taurin gyorsan jelentkező doppingoló hatását emelném ki. Ez az anyag élénkít, megemeli a fáradságtűrés küszöbét és javítja a hangulatot. Ezeknek a következményeknek viszont árnyoldala is van: szívdobogásérzést keltenek, vérnyomás- és pulzusszám-emelkedést okoznak. Mindezek mellett hányinger is előfordulhat a fogyasztásuk során. Rendszeres használatával előkerülnek a depressziós tünetek – fejtette ki a szakember. Kiemelte: a megfelelő életritmust az egészséges táplálkozással és a kellő pihenéssel is fenn lehet tartani. A káros szokások gyorsan rombolják a szervezetet és hamar függőséghez vezethetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában