túra

2021.09.05. 19:50

Gyakorta szemetesek, megrongáltak a Salgótarján környéki kirándulóhelyek

Szűkebb hazánk páratlan természeti környezetben helyezkedik el. A Salgótarján környékén túrázók azonban sokszor azzal szembesülnek, hogy a kirándulóhelyek szemetesek, a túraútvonalak elhanyagoltak, az utak balesetveszélyesek.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Zabari Ágnes Angéla hétvégente rendszeresen járja a Mátra és a Bükk, hétköznapokon pedig a Salgótarján környéki kirándulóhelyeket. Tapasztalatai alapján a nógrádi tájakon sokkal rosszabb állapotok uralkodnak, mint az ország más részein.

– Salgótarján és környéke páratlan természeti adottságokkal rendelkezik, ami sok túrázót csábíthatna a térségbe. Sajnos azonban a túraútvonalak, a kirándulóhelyek rendkívül elhanyagoltak, az utak rosszak, kevés a pihenőhely, ahogyan a szállás és az étkezési lehetőség is – fogalmazott a helyi lakos.

Mint mondta, a Kálvária-hegy esetében egyedülálló, hogy a városközpontból néhány perc alatt megközelíthető. Azonban ott szeméthalmok, összetört padok fogadják a látogatókat. Az országzászlóhoz vezető meredek hegyoldalon sem korlát, sem lépcső nincsen. Eresztvényben a Madárparktól kezdődően az út melletti rész hordalékos, gazzal benőtt, a bokrokat sosem nyírják, a füvet is ritkán. Így a gyalogos és az autós közlekedés is veszélyes. A látogatóközpont nyitvatartása sem turistabarát.

– A Salgótarján környékén található összes kirándulóhely problémás. Ugyanez a véleményük az ország más részeiről ide látogató túrázó barátainknak is – hangsúlyozta Zabari Ágnes Angéla.

Hozzátette: hiába rendelkezik a megyeszékhely szinte egyedülálló természeti adottságokkal, ha a kirándulóhelyek elhanyagoltak, több esetben balesetveszélyesek. A lakos szerint megoldást jelenthetne a turistaútvonalak folyamatos ellenőrzése, takarítása, a rendszeres fűnyírás és a bozótirtás, a pihenő pavilonok, padok, szeméttárolók elhelyezése, azok rendszeres ürítése, továbbá a lépcsők biztonságossá tétele. A polgárőrség, a rendőrség folyamatosan ellenőrizhetné az érintett helyszíneket.

Megkeresésünkre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatott: a fent említett helyszínek közül van, amelyik a működési területükön helyezkedik el. Azonban a bemutatóhelyek, tanösvények közül az Ipoly Erdő Zrt. és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is üzemeltet területeket.

– Területeinken igyekszünk kapacitásunk szerint a karbantartást és a hulladékgyűjtést megoldani. Ebben a tájegység Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai tudnak részt venni természetvédelmi feladataik teljesítése mellett – mondta Stoszek Krisztina, az igazgatóság Nógrádi Tájegységének természetvédelmi őre. – Tapasztaljuk, hogy a látogatók és a kirándulók részéről folyamatosan keletkezik hulladék a turisztikailag frekventáltabb területeken. Továbbá az információs táblák, padok, asztalok és esőbeállók rongálásával is találkozunk. Az évek alatt nem érzékelünk jelentősebb javulást ezen a téren.

Salgótarján önkormányzata érdeklődésünkre azt közölte, a felsorolt helyszínek nem tartoznak a kezelésükbe.

Önként tartják karban a területet

Minden év tavaszán a Zöld Út Természetjárók Egyesületének tagjai összeszedik a szemetet a Salgói vár környékén. Miheller Tibor, az egyesület túravezetője tájékoztatott: a kirándulók után itt szinte naponta el lehetne végezni ezt a feladatot. Ősszel is szoktak hasonló akciót végezni, társadalmi munkában. A Magyar Természetjáró Szövetség rendszeresen ír ki pályázatot a turistautak karbantartására. Ennek keretében egy méter szélesen kitisztítják a gazzal benőtt részeket, felfestik, jól láthatóvá teszik a turistajelzéseket. Tavaly az Országos Kék Túra útvonalát tették rendbe Hollókőtől Mátraverebélyig. Idén pedig a Palóc Zöld Túra jelzéseit festették át Nógrádszakál és Ipolytarnóc között. Ezt a munkát jelenleg önerőből is folytatják, Somoskőújfalutól a Karancs csúcsáig, az országhatár mentén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában