atrocitás

2021.09.17. 13:45

Gyakori a provokáló utas: konfliktuskezelési képzést kapnak a nógrádi buszsofőrök

Hangoskodás, szemetelés, bliccelés, provokálás… Csak néhány atrocitás, amikkel gyakran meg kell küzdeniük a buszsofőröknek. Hiába, hogy naponta százak életéért felelősek egy több tonnás jármű volánja mögött, a verbális erőszak mellett, olykor fizikai is éri őket.

Sz. R.

Távolsági autóbusz Illusztráció

Forrás: NMH

Fotó: H.CS.

Az elmúlt években több alkalommal is történt olyan eset Nógrád megyében, amikor egy buszsofőrnek rendőri intézkedést kellett kérnie. Legutóbb 2020 decemberében, amiről portálunk is beszámolt. Trágár szavakkal illette, majd ököllel megütötte a buszsofőrt egy etesi férfi a salgótarjáni autóbusz pályaudvaron. A verekedést az előzte meg, hogy a férfi a sofőrtől akart jegyet venni, de erre az akkor érvényben lévő járványügyi szabályok miatt csak a pénztárban volt lehetőség.

2019-ben három és fél év fegyházra ítéltek egy férfit, aki 2017 nyarán több alkalommal is zaklatott egy nógrádi járatot vezető buszsofőrnőt. Fontos tudni, hogy az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

Felkerestük a Volánbusz Zrt. kommunikációs osztályát is, akik elmondták: a Nógrád megyei autóbusz-vezetők 2021-ben nem jelentettek olyan esetet, amely miatt rendőri intézkedést kellett volna kérni. Egy-két szabálytalanság azonban gyakran előfordul. Az utas nem a saját igazolványával próbál utazni vagy kedvezményes menetjegyet váltani, beszennyezi az utasteret, ittas vagy drogos állapotban provokálják az autóbusz-vezetőt vagy a többi utast. Gyakran lejárt a bérlettel utaznak, de a helyi-járatokon arra is akad példa, hogy már korábban kezelt, érvényesített jeggyel kívánnak újra utazni.

Konfliktuskezelési képzést kapnak

A Volánbusz Zrt. portálunknak megküldött válaszából az is kiderült, hogy a munkatársaik éves oktatás keretében konfliktuskezelési képzést is kapnak. Az autóbusz-vezetők viselkedési kódexe előírja, hogy a munkatársaik mindig igyekezzenek udvariasan, megfelelő kommunikációval megelőzni, illetve kezelni a konfliktusos szituációkat. Ha a problémás helyzetet nem sikerül rendezni, a kollégáik kérhetik közvetlenül vagy a forgalmi szolgálaton keresztül a rendőrség segítségét. Autóbuszaik egy részén – főként az új beszerzésű járműveken – fedélzeti kamerarendszer működik, amely a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújt segítséget. Emellett a busztársaság idén emelte országos szintre partnerségét az Országos Polgárőr Szövetséggel; az együttműködés keretében a polgárőrök közreműködnek az autóbuszjáratok utazási rendjének biztosításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában