elismerés

2021.09.18. 15:31

Életre keltik a tradíciókat: kitüntették a maconkai hagyományőrzőket

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület tagjai az elmúlt években sokat tettek azért, hogy a jövő számára megőrizzék a régmúlt szellemi, kulturális és tárgyi értékeit. Tevékenységüket a közelmúltban Bátonyterenyéért kitüntetéssel ismerte el a város vezetése.

Gulyás Edina

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület minden évben megszervezi az augusztus 20-i Maconkai Búcsút a Szent István-templom kertjében

Forrás: Beküldött

Fotó: Kis Krisztian

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult meg azzal a célkitűzéssel, hogy felkutassa és megőrizze a maconkai városrész hagyományait.

– Úgy gondolom, hogy az utolsó pillanatban sikerült megmentenünk szeretett lakóhelyünk értékeit. Megkerestük azokat a szépkorúakat, akik még emlékeztek a régmúlt mindennapjaira, az akkor használt eszközökre. Ismerték és felénekelték számunkra a dalokat, továbbadták tudásukat. A maconkai népviseletet, szokásokat, történeteket, a korabeli fotókat, dokumentumokat és használati tárgyakat is féltve őrizzük – fogalmaz Orosz Tamás, az egyesület elnöke, akiről úgy nyilatkoznak az aranyalmások: neki köszönhető az egyesület létezése, hiszen nagyszerűen fogja össze és irányítja a csapatot.

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület minden évben megszervezi az augusztus 20-i Maconkai Búcsút a Szent István-templom kertjében | Fotó: Beküldött

Kezdetben az augusztus 20-i Maconkai Búcsút szervezték meg az egyházzal karöltve. Az ünnepre mára sokan ellátogatnak, így elmondható, hogy feléledt a régi vendégségek varázsa, és az elszármazottak is szívesen térnek vissza a városrészbe ezen a napon. Az évek folyamán több rendezvényt is életre hívtak az aranyalmások. Farsangkor, maskarába bújva szalmabábut égetnek, húsvétot megelőzően hímes tojásokat készítenek, és felélesztették az ételszentelés hagyományát is. Májusfát állítanak a Szent István szobor előtti területen, a Mikulás pedig az egész évben szorgoskodó gyerekeknek hoz jelképes meglepetést: alma, dió és mogyoró kerül a csomagba. Az igazi ajándék azonban az, hogy a karácsonyt megelőző napokban betlehemes játékot adnak elő a templom udvarán. Ilyenkor mindegy, hogy milyen az időjárás, forralt borral, meleg teával és zsíros kenyérrel vendégelik meg az előadásra látogatókat.

– Nagyszerű közösség kovácsolódott, akikkel jó együtt lenni. A közösen végzett munka, az ötletek megvalósítása, a hagyományok éltetése közel hozza egymáshoz a tagokat. Ez vonzza közénk a gyerekeket is – hangsúlyozza Jancsura Ildikó, az egyesület titkára, hozzátéve: – Értékeink megőrzése szinte észrevétlenül lett a mindennapjaink része, szívesen áldozzuk erre a szabadidőnket. Mára több mint 30 aktív taggal büszkélkedhetünk, de vannak támogatóink és segítőink is.

Orosz Tamás, az egyesület elnöke átveszi a Bátonyterenyéért díjat
Fotó: Beküldött

Mint mondta: az együtt munkálkodás kellemes közös időtöltés is lehet. Erre jó példa, hogy nyáron a maconkai viselethez tartozó alsószoknyákat közösen keményítették, szárították és vasalták az általuk használt, egykor óvodaként funkcionáló épület udvarán az asszonyok. A tagok közösen építették fel a palóc kontyos színpadot, ami helyet ad a rendezvényeiknek. Azonban előfordult az is, hogy fehér lepedőket felaggatva filmvetítést tartottak a színpad előtt.

A Bátonyterenyéért kitüntetést a fent végzett munkán kívül azért kapta meg az Aranyalma egyesület, mert nagy szerepük volt abban is, hogy 2017-ben nógrádikum lett a maconkai népviselet és a helyi Szent István-templom. Ugyanabban az évben vehették át a Nógrád megyéért díjat is.

Tánccsoportokkal összefonódva ápolják a településrész értékeit

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesülettel szorosan összefonódva működik a Maconka Táncegyüttes, amely 2011-ben alakult. Minden korosztályból voltak és jelenleg is vannak tagjaik. Legfontosabb céljuk a hagyományok fenntartása és továbbvitele a jövő nemzedék számára. Fontosnak tartják hagyományaik tiszteletét a mindennapjaikban is. Nagy örömmel öltik magukra fellépéseiken a maconkai népviseletet, amelyből napjainkra már kevés eredeti darab maradt. Többen is vannak, akik kiveszik a részüket a viseletek varrásából. Az egyesület segítségével pályázati támogatás biztosítja a fellépésekhez szükséges ruhák alapanyagainak és a cipők megvásárlását. A táncegyüttes tagjai céljuknak tekintik a Kárpát-medencei táncok színes és jellegzetes motívumainak elsajátítását is. A táncosok utánpótlását a 2016-ban életre hívott Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes biztosítja. Mindkét csoportnak a Mátraszőlősön élő Nagy Ádám és Márton Anikó a koreográfusai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában