váltás

2021.09.03. 17:00

A mezőgazdaság mellett tette le a voksát a vanyarci közgazdász

Alapvetően közgazdász végzettséggel rendelkezik, dr.Percze László mégis a mezőgazdasággal kezdett foglalkozni az 1990-es években. Az apai intelmek ellenére így ő is megtapasztalta, hogy a földeken dolgozóknak bár szép, de viszontagságos a munkája.

Szenográdi Ferenc

A meggyel ellentétben a kéthektáros körteültetvényt nem támadták annyira a fagyok, mutatja dr. Percze László

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Édesapám, aki már nincs köztünk, szintén mezőgazdasággal foglalkozott. Azt mondta: Édes fiam, csak paraszt ne legyél! Fiatalként eltávolodtam a földtől, közgazdász végzettséget szereztem, Budapesten dolgoztam a szakmámban. Az életem mégis úgy alakult, hogy én is paraszt lettem, s most tudom igazán, hogy mit jelentett apám figyelmeztetése… – mondta dr. Percze László, aki ma már csak mezőgazdasággal foglalkozik. Hozzátette: – Mindennek ki vagyunk szolgáltatva: időjárásnak, műszaki tényezőknek, az emberi tevékenységnek.

Mégis a földdel foglalkozik, amit talán a génjeiben hordoz, hiszen gyermekkori élményei is ez irányba terelték. Eleinte csak főállása mellett vállalkozott ezen a területen, később életének fő tevékenysége lett. Most nyugdíjasként is mezőgazdasági szakemberként éli mindennapjait.

A meggyel ellentétben a kéthektáros körteültetvényt nem támadták annyira a fagyok, mutatja dr. Percze László | Fotó: Sz. F. / NMH

– Édesapám egy hektáron termelt gyümölcsöt, azzal kezdtem. A kárpótlási jegyekkel szép lassan gyarapítottam a földterületemet. Húsz hektárra szerettem volna bővíteni a gyümölcsöst, kihasználva egy pályázati lehetőséget. Ám egy szakember azt javasolta, hogy jóval nagyobb területen gazdálkodjak. Ráhallgattam, így 70 hektár gyümölcsös telepítésére nyújtottam be pályázatot – idézte fel.

Dr. Percze László fő tevékenységi területe a kertészet, ami közel áll érdeklődési köréhez. Több mint 70 hektáros gyümölcsösének nagy része meggy és szilva, de két hektáron körtét, öt hektáron bodzát és két hektáron szőlőt is termeszt. Azt mondta, hogy a községben valamikor nagy hagyománya volt a szőlészetnek, ami a TSZ idején lassan kiveszett.

Ezért szeretné, ha ismét megvalósulna a községben a szőlőtermesztés.

Ami az idei hozamokat illeti, nincs ok elégedettségre. A termés nagy részét leszüretelte a tavaszi fagy, később pedig az aszály. A legnagyobb fagykárokat éppen a legjobb minőségű meggyfák szenvedték el mintegy 20 hektáron. Egy 10 hektáros területen pedig nem egyszerre érett be a gyümölcs, így nehéz volt a betakarítás.

A gazdálkodó hozzátette, hogy évekkel ezelőtt nem volt gond a kézi betakarítás, volt megfelelő munkaerő. Napjainkban azonban nehéz embert találni a gyümölcsszedésre, így rázógépeket használnak. Most a szilva betakarításának van itt az ideje. A 30 hektáros területen szintén a fagy akadályozta a jó termésátlag elérését.

Gyümölcstermésének állandó felvásárlója egy berkenyei központú szövetkezet, amelynek tulajdonosi köréhez ő is hozzátartozik.

Mindezek mellett 60 hektáron szántóföldi növények, búza, kukorica, napraforgó termesztésével is foglalkozik dr. Percze László, aki elégedett a gabonatermés mennyiségével és minőségével. Bár a kukoricának eleinte nem kedvezett a nyár eleji aszályos időjárás. – Azután viszont megérkezett az eső, s ahogy mondják, kinövi magát a növény – mondta a gazdálkodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában