Magyarok Kenyere

2021.08.14. 15:05

Zsákszámra hordták a gabonát a gazdák a karancslapujtői búzagyűjtő napon

Immár tizenegy éves múltra tekint vissza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által életre hívott kezdeményezés, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű program. Ehhez kapcsolódóan harmadik alkalommal szervezték meg péntek délután a megyei búzagyűjtő napot, amelynek idén is a karancslapujtői Nagypark adott otthont. A rendezvényre ellátogatott Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is.

Veres Edina

Nógrádi búzát gyűjtenek a magyarok kenyeréhez

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Zsákról zsákra gyűlt a gabona a település parkjában pénteken, a megyei búzagyűjtő napon. A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódó ceremóniára több mint tíz gazda érkezett adományával, így a jótékonysági célra leadott kenyérnekvaló mennyisége meghaladta az ezernégyszáz kilogrammot.

Az ünnepséget Baksa Sándor, a község polgármestere nyitotta meg, majd őt követve a Magosz Nógrád megyei elnöke emelkedett szólásra. Varga Mihály elmondta: szűkebb hazánkban 17 ezer 185 hektáron termesztettek gabonaféléket a gazdák, amelyek közül az őszi búza bírt a legnagyobb – összesen 13 ezer hektáros – vetésterülettel. Amint rámutatott: a 61 mázsás hektáronkénti termésátlaggal egy rekordévet zártak. Nógrádban 2019-ben szervezték meg az első búzagyűjtő napot, amelynek Baksa Sándor polgármester biztosított helyszínt és azóta is – immár hagyományosan – Karancslapujtőn tartják a rendezvényt. Varga Mihály kifejtette, hogy idén a Magyarok Kenyere -15 millió búzaszem Nógrád megyei nagykövete kitüntető címmel ismerték el a falu első emberének a programért végzett munkáját.

Szandai József, a NAK megyei elnöke kifejtette: az évek alatt a program köré egy egész ünnepkör épült ki.

– Az egész a tavaszi búzaszenteléssel indul, folytatódik a megyei búzagyűjtő nappal és az országos összeöntési ceremóniával, majd Szent István napján ünnepeljük a magyarok kenyerét. Az utolsó ehhez kapcsolódó rendezvény megyénkben, amikor a gyerekek világnapján ellátogatunk a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Intézet több száz fiataljához. Ekkor adjuk át nekik az adományunkat, amely fedezi az egész éves lisztszükségletüket – mondta Szandai József.

Hozzátette: csodálatos az a Kárpát-medencei összefogás, amelyről a magyar gazdák évről évre tanúbizonyságot tesznek.

A megyei búzagyűjtő napra Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is ellátogatott. Amint mondta: a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdák lelkéből fakadt.

– Tizenegy évvel ezelőtt tíz tonna gabonát adtak össze a gazdák azért, hogy azt összekeverve egy kis régióban elkészítsék a nemzet kenyerét. A megmaradt lisztet adományként átadták Böjte Csaba árváinak, illetve néhány rászoruló intézménynek. Eltelt egy évtized, és tavaly nyolcezer-négyszáz adományozó összesen ezerszáz tonna búzát ajánlott fel, amely adománnyal több mint százezer rászoruló honfitársunknak tudtunk segíteni. Egy kis régióból indult ez a kezdeményezés, viszont ma az egész Kárpát-medence együtt ünnepel – mondta Jakab István. A Magosz elnöke arra is kitért, hogy az adományozáson túl azon dolgoznak, hogy a Magyarországon elérhető tudást, így például a precíziós gazdálkodással kapcsolatos ismereteket, át tudják adni másoknak. Jakab István véleménye szerint a magyar gazdák kézzel, ésszel és szívvel dolgoznak, mert tudják, hogy minden egyes embertársukra gondolniuk kell.

A gazdák lélekben is képesek termést hozni

A karancslapujtői rendezvényen Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője, valamint Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is méltatta szűkebb hazánk gazdáinak összefogását, amely a rászorulók megsegítését célozza. Mellettük a fiatal gazdák elhivatottságáról beszélt Csáki Balázs, az Ifjú Gazdák Nógrád Megyei Gazdakörének elnöke. Amint fogalmazott: a magyar gazdatársadalom évről évre összegyűjti a felajánlásra szánt a búzát, ezzel pedig bebizonyítja, hogy a gazdák lélekben és szellemiekben is képesek termést hozni.

Szandai József korábban azt is elárulta, hogy a mezőgazdasági szakemberek három nógrádi településen – Érsekvadkerten, Szécsényben és Palotáson – működő mezőgazdasági cégnél adhatják le a felajánlott gabonát augusztus végéig, majd ezután az összegyűjtött búzaszemeket a szécsényi malomban lisztté őrölik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában