körkép

2021.08.20. 19:50

Egyszerre sóhajtottunk büszke magyarságot – így ünnepelte Nógrád megye augusztus 20-át

Államalapító királyunk halhatatlan örökségére emlékeztek tegnap valamennyi nógrádi településen. Az új kenyér megszegése mellett koszorúzással, kitüntetések átadásával, szoboravatással, koncertekkel és tűzijátékkal is megünnepelte szűkebb hazánk lakossága, hogy évszázadokkal ezelőtt igazi hazává és összetartó nemzetté váltunk.

Munkatársainktól

Fotó: Hegedus Mark

Csécse adott otthont a Szent István-napi közgyűlésnek

A megjelentek – az ünnepi szentmisét és a kenyéráldást követően – elhelyezték az emlékezés virágait az I. és a II. világháború hőseinek állított szobornál, majd átvonultak a község művelődési házába. Elsőként Barna István, a falu polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Őt követte dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő, aki elmondta: a magyarság egész történelmével bizonyította, hogy befogadó nép, de nem önfeladó. – Nyelvünk és hitünk mellett összeköt minket szokásaink és hagyományaink végeláthatatlan rendszere. Mindezt meg szeretnénk őrizni úgy, ahogy kaptuk, és tovább kívánjuk adni, ahogy azt István király ránk bízta – fejtette ki dr. Becsó Károly.

Az esemény díszvendégeként Csúsz Péter, Besztercebánya Megye Önkormányzatának elnöki megbízottja és Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is megosztotta gondolatait. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hangsúlyozta: Szent István király tetteivel esélyt adott a mai kor magyar emberének az életre, esélyt teremtett a magyarság fennmaradásra. – Amikor a több mint ezeréves államiságot ünnepeljük, emlékeznünk kell az időtlen magyar hazára, amely eleinkből, belőlünk és utódainkból áll. A kormányzat felismerte, hogy a közös magyar jövőnk záloga a sok gyermek. Ennek megfelelően pedig soha nem látott módon és mértékben támogatja az állam az otthonteremtést és a családalapítást – emelte ki az elnök. Az ünnepi közgyűlést végül a csécsei hagyományőrző csoportok kulturális műsora zárta.

 

Koszorúzással ünnepelték a magyarságot

Salgótarjánban imádsággal egybekötött koszorúzást tartottak a Szent István téren, ahol Fekete Zsolt polgármester mondott beszédet. A városvezető egyebek mellett felidézte István király alakját, s kiemelte: államalapítónk uralkodásának ereje abban rejlett, hogy biztonságot, hitet és jövőképet adott az országnak. Ezt követően átadták Salgótarján Bobál Gyula Sajtódíját is, amelyet tavaly a járványhelyzet miatt nem tudtak megtenni. Az elismerést Kéri István, Nógrád megye és Salgótarján sajtójának meghatározó alakja, külsős újságírónk vehette át. Az ünnepet sztárfellépők – mások mellett Csonka András és Fenyő Miklós – színesítették koncerttel, míg a tűzijáték után B. Tóth László keveri az örökzöld slágereket.

 

„Istentől kaptuk a létezésünket ebben a hazában”

Bátonyterenyén, a maconkai Szent István-templom kertjében megrendezett ünnepi búcsún Bokros Levente cserhátszentiváni plébániai kormányzó celebrált. A szentmise után megáldották az új kenyeret, majd Nagy-Majdon József polgármester méltatta államalapító királyunk halhatatlan munkáját és személyét. Az ünnepségen átadták a városi kitüntetéseket is. A Bátonyterenyéért díjat dr. Mourtjos Ionannis háziorvos posztumusz kapta meg, de a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület és Kerekes László is kiérdemelte az elismerést. A Város Szolgálatáért Díjat Králik István rendőr főtörzszászlós, Nagy Ferencné és Sulyokné Laczkó Rozália óvodapedagógusok vehették át. A Maconkáért Emlékérmet Jancsura Ildikónak, a helyi egyesület oszlopos tagjának ítélték. Az ünnepet kulturális műsorokat is gazdagították.

 

Balassagyarmaton a vármegyeházán hívták életre az ünnepi megemlékezést

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője köszöntőjében a helyi közösségek védelmét és erősítését méltatta. Ezt követően Bartha István evangélikus és Molnár Ambrus református lelkész, valamint Turai János kanonok plébános is szóltak a megjelentekhez. Dóbiás Zalán esperes megáldotta az új kenyeret, amelyet Csach Gábor polgármester a honatyával megszegett.

 

Szobrot avattak a nagy királynak

Hazánk születésnapját rendhagyó szoboravató ünnepséggel és falunappal köszöntötték Bárnában. Az egész napos rendezvény programjai között volt díjugrató és lovas ügyességi verseny, operett-előadás és latin revüshow is, majd este a helyi 4 Kő Kulturális Egyesület Mit álmodtál, István király? című előadását tekinthette meg a közönség.

Fotó: L. B. / NMH

A műsor különlegességét az adta, hogy a színpadon leplezték le a település új, I. Szent István királyt ábrázoló szobrát, amelyet Bieber József plébániavezető szentelt fel. Oravecz Roland polgármester elmondta: államalapító királyunk öröksége az a magyar identitás, amely a Kárpát-medencében mind a mai napig él.

Véleménye szerint ennek az értéknek folyamatosan jelen kell lennie a településen, ezért kérték a szobor elkészítését. Az alkotás a helyi fafaragó művész, Torják János kezének munkáját dicséri. A szobor a templom melletti rózsakertben kap végleges helyet, amely tér is felveszi majd Szent István nevét. A közönség egy rockoperát is megtekintett, az eseményt tűzijáték zárta.

Testvérekké váltak a települések

Pilinyben testvértelepülési megállapodást kötött a községvezetés a Békés megyei Pusztaföldvárral az államalapítás napján. A két település polgármestere, Lehoczki Szabolcs és Sonkolyos Szabolcs látta el kézjegyével a dokumentumot. – Fontos a kölcsönös tiszteleten, valamint a jó barátságon alapuló együttműködés, amely meghozza a jó testvéri kapcsolatot – fogalmazott Lehoczki Szabolcs, Piliny vezetője.

A rendezvényen mások mellett megjelent a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és alelnöke, Skuczi Nándor és dr. Bablena Ferenc, valamint Becsó Zsolt honatya is. Emellett átadták a Piliny Községért kitüntetéseket is. Elismerésben részesült Tőzsér Sándorné, aki az önkormányzat adóügyintézőjeként vonult nyugdíjba, illetve Varga Gyuláné óvónő és Antalné Varga Katalin iskolaigazgató is. Ugyancsak kiérdemelte e díjat Szenográdi Ferenc nyugdíjas tanár, külsős újságírónk és Balla Mihály országgyűlési képviselő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában