szűrővizsgálat

2021.08.16. 06:50

Megpihent a fogkefe is, elhanyagoltuk a fogainkat a pandémia idején

Hátrányosan hatott a fogápolási szokásokra a koronavírus-járvány. Sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatokat vagy halasztották el a kezelést, de a fogkefe is többet pihent a kelleténél. Egy friss felmérés szerint mindezek mellett az is rontott a helyzeten, hogy voltak, akik „bűnözéssel” – édesség vagy alkohol fogyasztásával – enyhítették a stresszt a kényszerű otthonlét idején.

Fodor Orsolya

20200212 Szombathely Képen: Belle Barbara gyermekfogorvos Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Foto: CSG

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el a kezelést. Időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édességfogyasztás, különösen home office-ban – derült ki egy 1600 résztvevős online kutatásából.

A megkérdezettek között 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra az elmúlt egy évben, mint korábban. 57 százalékuk kifejezetten a pandémia, 20 százalék pedig pénzügyi nehézségek miatt halasztotta el a kezelést. Hat százalékuk azért hagyta ki a szűrést, mert a járvány miatt nem fogadta az orvosa.

– Magyarországon egyébként is vannak hiányosságok a fogápolás és a szájhigiéné terén, amin a Covid csak rontott, és aminek rövid és hosszú távú hatása is lehet. Sajnos már most érezhető, hogy akik télen elhalasztották a szűrést, azoknál problémák jelentkeznek – mondta a kutatást végző cég képviseletében dr. Perger Alexa fogszakorvos.

Az is kiderült, hogy magasabb volt a szűrővizsgálat elhalasztásának aránya az átmenetileg vagy tartósan home office-ban dolgozóknál. A pénzügyi ok azok körében haladta meg az átlagot, akik elvesztették a munkájukat. A helyzetet súlyosbítja a karantén alatt megnövekedett alkoholfogyasztás és dohányzás is.

A válaszadók 7 százaléka bevallotta, hogy néha kimaradt a fogmosás vagy kevesebbszer vette kézbe a fogkefét az elmúlt egy évben. Az azonban jó hír, hogy a megkérdezettek 33 százaléka gyakrabban tisztította a fogait tavaly. Akik elvesztették a munkájukat, az átlaghoz képest nagyobb hangsúlyt fektettek a szájhigiénére. Viszont az iskolabezárás miatt otthon tartózkodók között négyszer többen vannak, akik kevesebbet forgatták a fogkefét... Leginkább a tartósan home office-ban dolgozók sumákolják el a fogmosást, csaknem kétszer annyian, mint az átlag. Aki nem jár közösségbe, hajlamosabb kihagyni ezt a „rituálét”.

Dr. Perger Alexa szerint az otthoni tanulásra kényszerült gyerekek és a fiatalok között még ennél is rosszabb lehet a helyzet, mert nekik még nincs olyan problémájuk, ami motiválná őket a rendszeres fogápolásra. A szülők feladata, hogy felhívják erre a figyelmet és példát is mutassanak.

A kutatás szerint a nők 26 százalékkal megelőzték a férfiakat a korlátozások idején az édességfogyasztásban.

Mayer Zoltán, a kutatást végző cég dentálhigiénikusa szerint káros a túlzott édességfogyasztás, mert emiatt savassá válik a szájüregben a kémhatás, ami árt a fogaknak. Étkezés után javasolja a szájöblítést is, amivel csökkenthető ez a probléma.

Keveset romlott a nógrádi helyzet

Dr. Németh Erika pásztói fogorvos elmondta: akinek gondja akadt a koronavírus-járvány alatt, az felkereste az orvost.

– Észrevehető, hogy a korlátozások feloldása óta azért jóval többen jelentek meg a rendelőben. Szerencsére gyakrabban járnak el kontrollra is a páciensek, mert rájöttek, hogy jobb megelőzni a problémát. Naponta többen is vannak, akik csak az ellenőrzés miatt látogatják meg a rendelőt. Hozzátette: inkább a fiatalabbak ügyelnek a fogaik épségére, de az idősebbek is nagyobb számban jelennek meg a váróteremben, mint korábban.

– Kezdi érezni mindenki a fogászati kezelések fontosságát, ami ráadásul költséges is, ha pótolni kell egy elvesztett fogat. A felvilágosító munkának Nógrád megyében most kezd beérni a gyümölcse – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában