környezetvédelem

2021.07.13. 06:57

Környezettudatossággal mutatnak példát a nógrádi éttermek

Némely beszállító még tudja biztosítani az olcsóbb, egyszer használatos termékeket a vendéglátóhelyek számára, ameddig a raktáron lévő készletük el nem fogy. Több nógrádi étterem vezetője – a magasabb költségek ellenére – is úgy érzi, hogy szükséges a váltás egy tisztább, zöldebb jövő érdekében.

Fodor Orsolya

Amíg raktáron van, addig a beszállítók még tudják biztosítani a zöldebb eszközöket

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Kónya Erzsébet egy ételbárt működtet a megyeszékhely központi részén. Az étterem online rendelés esetén már két éve kínálja a vásárlóknak a lebomló csomagolás alternatíváját.

A tulajdonos mindig is lényegesnek tartotta a környezettudatosságot és támogatja a jelenlegi törekvéseket még akkor is, ha ez jelenleg még csak az éttermére ró plusz terheket, mert egyelőre nem építik be az árakba a többletköltséget.

– Minden egyszer használatos terméket lehet helyettesíteni, de a használhatóság nem lesz teljesen ugyanolyan. Egy lebomló csomagolás nem tartja meg ugyanakkora mértékben a hőt. Emiatt vegyes fogadtatás várható a vásárlók részéről – mondta érdeklődésünkre a tulajdonos.

Hozzátette: a környezetkímélő, korszerű cukornádtermékeket logóval látják majd el, ami tetszhet a vásárlóknak is. A vendégek panaszainak leginkább az az oka, hogy a csomagolás nem tartja meg az alakját annyira, mint ahogy azt korábban már megszokták az eldobható dobozok esetében.

Kiemelte, hogy az új eszközök miatt egyelőre nem számolnak fel többletköltséget, így az árak a megszokottak maradnak.

– Már korábban is sok vevő döntött a környezetkímélő alternatíva mellett. Hosszabb távon ezeknek a költsége majd látszódni fog a díjszabásban. Hozzávetőleg fél éve folytatunk tárgyalásokat a forgalmazókkal, hogy a továbbiakban milyen lehetőségeket tudnak kínálni, mivel ők is már csak a készleten lévő egyszer használatos eszközeiket értékesítik – fogalmazott Kónya Erzsébet.

A vállalkozó arra is kitért, hogy támogatja az új megoldásokat, mert valamilyen módon gátat kell szabni a nagymértékű környezetszennyezésnek. Emiatt tette már korábban is elérhetővé a vásárlók számára a lebomló csomagolást.

Pék Zsuzsanna balassagyarmati étteremvezető portálunknak elmondta, hogy vannak még cégek, ahol lehet kapni egyszer használatos műanyag termékeket, amit két évig még kiadhatnak a vásárlóknak, ezért még nem vették észre, hogy valamilyen fennakadást okozott volna a munkájukban.

– Már utánanéztünk, hogy milyen pluszköltséget fog majd jelenteni az étteremnek, ha áttérünk a zöld megoldásokra és némely termék háromszor annyiba fog kerülni, mint a most használt alternatíva – mondta az üzletvezető.

Hozzátette: náluk be fogják építeni az új termékek költségét az árakba, mert nem szeretnék az étlapon külön feltüntetni, mint azt már néhány helyen most is teszik a vendéglátóhelyek.

– Személy szerint lényegesnek tartom a környezetvédelmet, ha látok valahol eldobott szemetet, akkor mindig összeszedem. Tény, hogy nagyobb költséggel jár a zöld megoldás, de ugyanez vonatkozik az egészséges táplálkozásra is – fogalmazott Pék Zsuzsanna. Kiemelte: ha minőségi vagy épp bio hozzávalóból készítünk ennivalót, akkor is meg kell fizetnünk a drágább alapanyagokat.

Habtálcákat sem lehet már kapni

Vass Józsefné Nemtiben működteti az éttermét, a kiszállításhoz használt edényeket rendelés helyett mindig személyesen vásárolja meg. Az elmúlt néhány hétben azt tapasztalta, már nem lehet hozzájutni a habdobozokhoz és a habtálcákhoz.

– A korábban megszokott termékek helyett kínál más lehetőséget az üzlet, de az új áru használhatósága nem közelíti meg a régit. Az alutálca nagyon hajlékony és teljesen átforrósodik, ami megnehezíti a csomagolást, emellett az ára is a duplája – mondta Vass Józsefné. A vállalkozó arra is kitért, hogy a csomagolási költségeket külön számolja fel a rendeléseknél. A korlátozások feloldása óta is szívesebben viszik haza az ételt a vendégek a helyben fogyasztás helyett. Emiatt a tulaj fontolgatja, hogy kiszállítással is bővíti vállalkozása szolgáltatásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában