fejlesztés

2021.07.04. 08:29

Színházi daraboknak is otthont ad majd az új varsányi pajta

Varsányban kicsivel több mint tizenhárommillió forintból épült pajta a Kézműves portán, amelynek köszönhetően a kora tavaszi vagy a késő őszi időszakban is lesz lehetőség kiállításokat, bemutatókat, kisebb színházi előadásokat és koncerteket szervezni.

Lászlók Judit

A Kézműves portán épült pajtában már a kora tavaszi vagy a késő őszi időszakban is lesz lehetőség rendezvényekre

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Nógrád Turizmusáért Egyesület 2018 februárjában nyújtott be kérelmet a Vidékfejlesztési Program keretében az Ipoly-Menti Palócok Térségfejlesztő Egyesület – Helyi turisztikai szolgáltatások fejlesztése című felhívás alapján egy Leader-kiíráson.

– A Kézműves portán található vendégházban hat főnek tudunk szálláshelyet biztosítani, valamint itt alakítjuk ki a varróműhelyt, és a portékaboltot. Emellett a kemencével és számos más berendezéssel felszerelt „színben” a nyári időszakban akár ötvenfős rendezvényeket is meg tudunk tartani. Ez a hely a lakosság és a vendégek körében is közkedvelt közösségi térként funkcionál – mondta Kanyó Judit.

A község polgármestere hozzátette: – Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a többfunkciós helyszínt négyévszakossá tesszük egy pajta építésével. Így már a kora tavaszi vagy a késő őszi időszakban is lesz lehetőség kiállításokat, bemutatókat, kisebb színházi előadásokat és koncerteket szervezni. Ennek fényében lett a környezetbe illő, hangulatos a pajta.

A Kézműves portán épült pajtában már a kora tavaszi vagy a késő őszi időszakban is lesz lehetőség rendezvényekre
Fotó: L.B. / NMH

Bár a beruházás a napokban elkészült, a polgármester bevallása szerint csak számos nehézség árán tudták elérni, hogy a projekt legalább részben megvalósuljon.

– A kérelem benyújtása óta három év telt el. Így idén szembe kellett néznünk többek között azzal, hogy az elmúlt években jelentősen megemelkedett az építőanyag ára, a munkadíjak és minden egyéb, az építés során felmerült költség. A beruházás kicsivel több mint tizenhárommillió forintba került, amely hetvenszázalékos támogatást és harmincszázalékos önerőt feltételez – mondta portálunknak Kanyó Judit.

A polgármester véleménye szerint lehetne a jelenleginél gyorsabb a Leader-kérelmek elbírálása, hiszen a falvak fejlődéséről van szó, amiért mindent meg kell tenni.

– Amennyiben 2018-ban elkezdődhettek volna a munkálatok, akkor a tervek szerint valósul meg a fejlesztés. Évekkel később mindezt már csak részben tudjuk kivitelezni, hiszen minimális önerővel rendelkezünk. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy szerencsések vagyunk, hiszen nem kellett visszaadni a megítélt támogatást – hangsúlyozta a fejlesztés kapcsán Kanyó Judit polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában