bajt idézhet elő

2021.07.31. 12:41

Pusztulásra ítéljük a vízimadarakat az etetéssel

Szűkebb hazánkban nincsenek nagyobb élővizek, így jellemzően a mesterségesen kialakított horgász- és dísztavakba dobálnak mindenféle ételmaradékot a madaraknak az arra sétálgatók. Ezzel azonban többet ártanak a szárnyasoknak, mint azt a legtöbb ember gondolja.

Gulyás Edina

Tőkés récék a stégen. Ahol élelmet kapnak, könnyen megszelídülnek

A vízpartokon sétálva sokan szívesen etetik az azokon úszó madarakat különféle maradékokkal. Az arra sereglő tollasokban aztán hosszasan gyönyörködnek az emberek, és elégedetten gondolják azt, hogy ezzel jót cselekedtek. Kevesen tudják, hogy a vízimadarak etetése több szempontból is káros, csak ártunk azzal.

– A feldolgozott élelmiszerek, a kenyér nem megfelelő táplálék a vadkacsák, a hattyúk és egyéb madarak számára. Ugyanez igaz a horgászok által vízbe szórt etetőanyagra is – fogalmazott Papp Ferenc, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád megyei helyi csoportjának elnöke.

Vízityúk. A nógrádi vizek mellett is előfordul
Fotók: Faragó Zoltán

– Ezeket fogyasztva, elsősorban a fiatal egyedek, nem megfelelően fejlődnek, az idősebb példányok pedig elhíznak, akár annyira is, hogy röpképtelenné válnak – tette hozzá a szakember.

Mint mondta, a fenti problémán kívül az etetéssel az emberek felborítják a természetes szelekciót is. A hattyúk esetében például elmondható, hogy nincs ellenségük. A kemény, táplálékban megfogyatkozott téli hónapok után a gyenge, beteg madarak elhullanak, csak az erősek maradnak életben. Azonban táplálásukkal ez nem következik be, de ugyanez nem csak a hattyúknál, hanem más fajoknál is igaz.

– A mesterséges etetőhelyekre egy időben nagy számban sereglenek a tollasok, így jó táptalajt biztosítanak a fertőző betegségeknek. Nem csak a madarak között terjedhet azonban a kór, bizony az embereknek is átadhatják azt az állatok– tájékoztatott a szakember.

Leginkább nyáron jellemző, hogy a vízpartok mellett szabadságukat töltő családok szívesen dobálnak kenyérdarabokat a kacsáknak, hattyúknak és a szárcsáknak. Sőt, vannak helyek, ahol madáreleséget is árulnak számukra. Ezek a madarak télen dél felé húzódnak, ahol nem fagynak be a vizek.

Tőkés récék a stégen. Ahol élelmet kapnak, könnyen megszelídülnek

Mivel azonban, ha nyáron könnyen találnak itthon táplálékot, akkor nem költöznek el, és télen is várják az eleséget. A nyaralók a hideg évszakban már nem etetik őket, így éhen pusztulhatnak.

Emellett az is gondot okoz, hogy ha kis területen összesűrűsödnek a vízimadarak, az agressziót szülhet, és természetesen növeli az ebből eredő sérülésveszélyt is. Mindezeken túl a tevékenység szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését is. Éppen ezért a szakemberek szerint is, vízimadarak esetében a soha, sehol, semmivel ne etessük őket alapelv betartása jelenti a legjobb, a szárnyasok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást!

Hínárral, fűfélékkel, falevelekkel, rovarokkal, csigákkal táplálkoznak

A járvány miatt megyeszerte megnőtt a sétálók száma a víztározók környékén. A nézelődést sokan egészítik ki azzal, hogy kenyérdarabokat vagy más élelmet dobálnak a vízimadaraknak. Az etetéssel leginkább érintett hattyú-, réce- és lúdfajok alapvetően zöld növényi részekből: füvekből, levelekből, hajtásokból, gyomokból, vízi- és kultúrnövények magvaiból álló táplálékukat főleg a gyepeken, a szántóföldeken le­gelészve, nyáron a víz felszínéről és a víz alatt is keresgélve szerzik meg – olvasható a Madártani Egyesület tájékoztatójában. A szárcsák és vízityúkok főleg rovarokat, csigákat, kisebbrészt növényi részeket szedegetnek a vízparti területeken. Ezeknek a madaraknak közös jellemzőjük, hogy számukra a víz nemcsak táplálkozóhelyet jelent, hanem biztonságos, a szárazföldi ragadozóktól védett pihenő-, fürdő-, ivó- és éjszakázóhelyet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában