összefogás

2021.07.27. 17:28

Összefogott Gyarmat: kupakgyűjtéssel segítenek a rimóci SMA-s Jázminnak

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Fókuszban a Térség Facebook-csoport kupakokat gyűjt az izomsorvadásban (SMA2) szenvedő tízéves rimóci Szita Jázminnak.

L. J.

A Gamesz helyet biztosított a kupakoknak

Forrás: Beküldött fotó

Az volt a céljuk, hogy felajánlásukkal az SMA-s kislány egyhetes Borsóházi terápiáját segítsék elő, azonban Jázmin nemrég eltörte a lábát, így szüksége van egy betegemelőre.

– Sajnos a gerincműtétje miatt egy ember nem emelheti fel őt kézzel. Ezért szükségük van egy betegemelőre, amivel ő maga mozgatható. A gyógyászati eszköz árának nagy részét fedezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azonban önerő is szükséges az eszköz megvételéhez. Ez ügyben kért tőlünk segítséget Jázmin édesanyja, ugyanis a mindennapok nagyon nehézzé váltak számukra – mondta Makrainé Lajtos Andrea, a Fókuszban a Térség Facebook-csoport egyik alapítója.

A kezdeményezés során a Gamesz gondoskodott a szív alakú gyűjtő kiürítéséről, továbbá helyet biztosított az összegyűlt kupakoknak. A napokban pedig a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és annak ügyvezető igazgatója, Kovács Csaba segítségével összesen 1846 kilogramm műanyag kupakot szállítottak el két fordulóval Tinnyére. Így 120 ezer forinttal sikerült hozzájárulni a betegemelőhöz.

– Mint a Fókuszban a Térség csoport alapítói, szeretnénk kifejezni a hálánkat azoknak az embereknek, akik részt vesznek a kupakgyűjtésben, és ezáltal nemcsak egy beteg kislányon segítenek, hanem a környezetet is óvják. Ezért a Mikszáth Kálmán Művelődési Központnál elhelyezett gyűjtő előtt július 26-án 19 órakor drónfotózást szerveztünk – hangsúlyozta Makrainé Lajtos Andrea.

A kupakgyűjtés egyébként tovább folytatódik, ugyanis a csoport továbbra is szeretné támogatni SMA-s Jázmin Borsóházi terápiáját.

Ritka betegséggel küzd Jázmin

A spinális izomatrófia vagy gerinc­eredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka öröklődő betegség, amit az SMN gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi. Az idegsejtek pusztulása fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. A leggyakrabban és legelőször érintettek a nyak és a törzs tartását végző izmok, majd a láb és karok azon izmai, amelyek a mozgásért felelnek, végül a bordákhoz kötődő, légzést támogató izmok. Jelenleg nincs ismert gyógymód az SMA-ra, azonban az izom- és mozgás­funkció fokozódó romlása lassítható megfelelő gyógytorna segítségével. Elméletileg a betegség ellen hatásos lehet az elvesző idegsejteket pótló őssejtkezelés, azonban ilyen jelenleg még nem elérhető.

Kapcsolódó:

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/osszefogott-a-varos-kupakgyujtessel-segitenek-a-rimoci-sma-s-kislanynak-3906889/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában