felújítás

2021.07.17. 07:20

Nógrád megye diákjai is felújított iskolákban kezdhetik a tanévet szeptemberben

A vakáció alatt sem áll meg az élet a Nógrád megyei iskolák háza táján, hiszen azok legjavában a korszerűsítési munkák kivitelezésére használják a tanítási szünetet. A karbantartási munkák mellett több jelentős – százmilliós, vagy akár milliárdos nagyságrendű – beruházás is megvalósul az alap- és a középfokú oktatási intézményekben.

Veres Edina

A Nógrád megyei Szondi technikumban elektromos szerelőfalat alakítottak ki

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) kancellárja elmondta: a beruházásokhoz szükséges pénzügyi hátteret központi költségvetésből, illetve saját forrásból biztosítják.

– A salgótarjáni kollégiumunk egyik épületrészén jelenleg cserélik a szakemberek az ajtókat és a vizesblokkokat. A Borbély Lajosról elnevezett tagintézményünkben emellett egy többmilliós fejlesztésnek köszönhetően megújulnak a tanműhelyek. Ezen belül például a villamossági képzéshez tartozó tereket – egy elektromos berendezéseket gyártó, francia cég segítségével – új szerelőfalakkal bővítjük a Borbély mellett a NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában is. Egy-egy ilyen elektromos szerelőfal és mérőállomás tizenkét munkaponton biztosítja majd a tanulóknak a szakma fortélyainak elsajátítását – fejtette ki Gembiczki Ferenc.

Hozzátette, hogy a balassagyarmati tagintézmények közül a legnagyobb munka a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában zajlik. A saját költségvetésből és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából megvalósuló, nagyságrendileg százmillió forintos projekttel az iskola épületének tetőszerkezetét építik be.

Szintén a nyári szünet alatt végeznek mind állagmegóvó munkákat, mind fejlesztéseket a Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában működő intézményekben.

Mint azt Nagy Kálmán, a tankerület szakmai vezetője elmondta: a harmincegy intézményük mind az ötvenkilenc feladatellátási helyén folynak karbantartási munkák, illetve kisebb-nagyobb felújítások.

– Az önerőből végzett javítások értéke mintegy hétmillió forint, illetve a külső vállalkozók bevonásával ötvenhatmillió forintos tankerületi forrásból oldjuk meg az éves karbantartásokat. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert csaknem másfél milliárd forintos támogatással megszépül, illetve négy tanteremmel bővül a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola. Emellett a Palotási Általános Iskola több mint nyolcmillió-ötszázezer forint összegű támogatásból megújul és egy tornateremmel bővül, amely épületek között egy kétszintes összekötő szárnyat is kialakítunk.

E két projekt esetében mintegy 145 millió forintért szerzünk majd be új eszközöket – hangsúlyozta Nagy Kálmán.

A szakmai vezető azt is elárulta, hogy a Magyar Falu Programban is több sikeres kiírást tudhatnak magukénak.

Az összesen hatvanötmillió forintot meghaladó összegből megvalósul a csécsei Fráter Erzsébet Általános Iskola egyik épületének és a Héhalmi Benedek Elek Általános Iskola Erdőkürti Tagiskolájának energetikai felújítása.

Emellett megújul a Mátranováki Fekete István Általános Iskola és a Karancssági I. István Általános Iskola tornaterme is.

A karbantartási munkálatok nagyrészt a tanév kezdetére elkészülnek. Az első támogatás segítségével végzett felújítások befejezése az idei év végére várható, míg a Magyar Falu Program általi projektek zárása a tervek szerint jövő nyáron esedékes.

Milliárdos munka is kezdődhetett

A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója, Nagyné Barna Orsolya kifejtette: saját forrásaikból 80 millió forintot költenek az iskolák nyári karbantartására.

– A Magyar Falu Program öt intézményünk korszerűsítésére biztosít lehetőséget. Csaknem 156 millió forintból újul meg a magyarnándori iskola tetőszerkezete. Nőtincsen és Őrhalomban az elavult nyílászárókat cserélik, az endrefalvai és a magyargéci iskolában a tornaszobákat újítják fel. Ezek a munkák az idei év végéig elkészülnek – mondta Nagyné Barna Orsolya.

Hozzátette: a legnagyobb beruházásuk a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola komplex felújítása, amelyet csaknem másfél milliárd forintos – európai uniós és hazai – forrásból valósítanak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában