megfejtés

2021.07.27. 06:50

Nógrád megyében is reneszánszát éli a keresztrejtvényfejtés

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) közös szervezésében, Balassagyarmat önkormányzatának támogatásával nemrégiben 50. alkalommal rendezték meg a Balassa Kupát. Hegedűsné Jusztin Gizellával, a verseny egyik szervezőjével arról beszélgettünk, hogy miért fontos manapság a keresztrejtvényfejtés, és miért Balassagyarmat az egyik legnépszerűbb versenyhelyszín.

Lászlók Judit

A bajnokságokon indulók egyik kedvenc versenyhelyszíne a város

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Hegedűsné Jusztin Gizella, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ művelődésszervezője már 26 éve vesz részt a keresztrejtvényfejtő bajnokság balassagyarmati állomásának lebonyolításában. portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a keresztrejtvényfejtés egészen a 1980-as évekig rendkívüli népszerűségnek örvendett, ezt követően azonban kissé halványult az iránta megmutatkozó érdeklődés. Az utóbbi években azonban reneszánszát éli ez a szabadidős tevékenység, amit akár versenyszerűen is lehet művelni..

– Ennek egyik oka lehet – és ezt számtalan tanulmány is bizonyítja –, hogy a rejtvényfejtés csökkenti az időskori demencia kialakulásának esélyét, illetve segít abban, hogy az ember mentálisan friss maradjon – mondta Hegedűsné Jusztin Gizella. Hozzátette: – Először 1971-ben rendezték meg a Balassa Kupát, amelynek idén már 50. alkalommal adhatott otthont a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ. Mindez pedig óriási büszkeséggel tölt el minket és a várost is, hiszen ez azt jelenti, hogy a rejtvényfejtők a mai napig szívesen térnek vissza Balassagyarmatra.

A művelődésszervező kifejtette, hogy a verseny töretlen sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a résztvevők rendszerint az ország több pontjáról érkeznek azért, hogy egyénileg és csapatban is összemérhessék a tudásukat. Idén például összesen 125-en vettek részt a Keresztrejtvényfejtő Országos Bajnokság balassagyarmati fordulóján. Nógrád megyét nyolc balassagyarmati, öt szécsényi, egy salgótarjáni és egy jobbágyi versenyző képviselte. További érdekesség, hogy az általában itt megszerzett pontok duplán számítanak az éves értékelésnél.

A bajnokságokon indulók egyik kedvenc versenyhelyszíne a város
Fotó: L.B. / NMH

– A versenyzők visszajelzései alapján elmondható, hogy ez a rejtvényfejtők egyik kedvenc versenyhelyszíne, ugyanis nemcsak a balassagyarmati Gyócsy Géza nagymester és a ROE elnökségi tagja kiváló feladványait élvezik annyira, hanem a gyönyörű környezetet is. Az évek alatt sokszor előfordult, hogy a résztvevők kirándulások, illetve nyaralások alkalmával is visszatérnek ide – mondta a szervező, aki szerint ezzel tovább öregbítik Balassagyarmat hírnevét. Remélik, hogy a következő években is ilyen népszerűségnek örvend majd a Balassa Kupa.

Elismerték a versenyzőket

– A jubileumi évforduló alkalmával külön köszöntöttük Varga Istvánt, aki Debrecenből érkezett és már a legelső megmérettetésen is itt volt, illetve Gyócsy Géza nagymestert, aki 1971-ben mindössze 16 évesen vett részt a versenyen. Még indult az 1984-es Balassa Kupán, amit meg is nyert, azóta viszont ő készíti a feladványokat. Skorván Józsefet, a Szerencsi Logiklub vezetőjét, aki több évtizede versenyez. Aztán Bartha Gyulát és Debreceni Dánielnét, a Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub elnökét, akik nemcsak rejtvényfejtők, hanem a feladványok javításában is mindig aktívan részt vesznek. Kasparek Évát, a ROE elnökét a kiváló partnerségi együttműködésért. Kiss Lajosnét, a Szécsényi Rejtvényfejtő Klub vezetőjét, valamint a salgótarjáni Nemcsík Lászlót, a legeredményesebb megyei versenyzőt és a balassagyarmati Ponyi Gyulánét, aki szintén évtizedek óta versenyez – sorolta Hegedűsné Jusztin Gizella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában