nyári hűsítő

2021.07.17. 19:00

Még mindig a sör a sláger Nógrádban

A sör az egyik legfelkapottabb szeszes ital megyénkben, éppúgy, mint az ország többi részén. Árban már nincs lényeges különbség a csapolt, az üveges és a dobozos változat között. Elmondható, hogy a férfiak szívesebben fogyasztják, mint a nők, akik inkább a bort részesítik előnyben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján összefüggés van az iskolai végzettség és az alkoholfogyasztás között, de az is befolyásoló tényező, ha valaki házasságban él vagy egyedülálló.

Fodor Orsolya

sör fogyasztás

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A nagy melegben több hűsítő ital fogy, és leginkább nem a drágább, különlegesebb fajta keresett a szűkebb hazánkban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a régiónkban mért számok megegyeznek az országos átlaggal. Az erősebbik nem képviselőire jellemző, hogy legalább hetente egyszer szeszt fogyasztanak. Az elmúlt években tíz férfi közül négy ivott ilyen rendszerességgel alkoholt, míg a nők közül csak egy.

A férfiak minden alkoholféléből szinte ugyanannyit fogyasztanak ma is, mint öt éve. Kimutatták: a sör népszerűségét az is jelzi, hogy akik legalább heti egy alkalommal ittak valamilyen szeszes italt, azoknak a 63 százaléka ivott malátából készült italt is.

Bán László három kocsmát működtet, és nem lát lényeges különbséget a megyeszékhely és a környező falvak alkoholfogyasztása között.

– Azt tapasztaltam, hogy évekkel ezelőtt sokkal több csapolt sör fogyott, mint most. Ma azt lehet mondani, hogy kiegyenlítődött az igény, szinte egy árban lehet kapni a korsót és az üveget. Kevés az olyan vendég, aki megengedheti magának a drágább, különleges fajtákat – mondta.

Bán László hozzátette: a nagy melegben jobban fogynak a hűsítő italok. Növelte a forgalmat az is, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság meccseit is követhették a vendégek a szórakozóhelyeken.

Mint mondta, a női vendégek közül elég ritka, ha valaki a sörözést részesíti előnyben, száz férfira jut öt a gyengébbik nem képviselői közül.

– A hölgyek szívesebben isznak inkább bort, a fiatalabbak pedig fröccsöt. A péntek és a szombat az a nap, amikor lényegesen jobban fogynak az alkoholtartalmú italok. Egy hosszú munkahét után szívesebben térnek be a vendégek, mint a dolgos hétköznapokon – fejtette ki Bán László.

Varga Tibor rendszeres vendég az italozóban. Csak reggel tér be, mert akkor még kevesebben vannak. Napi pár üveg sörnél nem fogyaszt többet, mert az orvosa felhívta a figyelmét az önmérsékletre.

– Az életem felét Németországban töltöttem vendégmunkásként. Akkor több sört ittam, mint amióta itthon élek és rokkantnyugdíjas vagyok. Drága a minőségi ital, de a németországi fizetésekhez képest nem megfizethetetlen. Az is tévedés, hogy a német egy hatalmas sörfogyasztó nemzet lenne. Szívesen isszák valóban, de egy pohár felett is elülnek órákig. Az országuk fogyasztásának a nagy részét a vendégmunkásoknak köszönhetik – mondta a hatvanegy éves férfi.

A hazai statisztikák az iskolai végzettség alapján is vizsgálták az megivott sör mennyiségét. Az eredmények szerint magasabb a fogyasztás az alacsonyabb végzettségűeknél, mint az érettségivel vagy a diplomával rendelkezők körében. Korosztály szerint a legnagyobb fogyasztók a negyvenöt és a hetvennégy év közötti férfiak. A házasságban élők pedig tizenegy százalékkal előzték meg az egyedülállókat vagy az élettárssal élőket a KSH adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában