megújul az állomány

2021.07.29. 19:50

Fiatalodik a járműflotta: nyolc új autóbusz áll szolgálatba megyénkben

Tovább fiatalodik Nógrád megye járműállománya. A Volánbusz Zrt. csütörtökön nyolc új komfortos autóbuszt adott át Balassagyarmaton, amelyek a térségben kezdik meg szolgálatukat.

Lászlók Judit

xxx

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja majd a több mint ötszáz környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Ennek köszönhetően csütörtökön nyolc Credo Econell 12, szóló típusú autóbuszt adtak át Balassagyarmaton, amelyek a térségben kezdik meg a szolgálatukat.

Az átadó ünnepségen Balla Mihály, országgyűlési képviselő elmondta, nagy öröm ez mindannyiunk számára, hiszen az itteni falvak és a városok közötti közösségi közlekedés a legmodernebb autóbuszokkal fog zajlani.

– A diákok és a munkába járók a 21. századi követelményeknek megfelelő körülmények között utazhatnak majd és a lehető legbiztonságosabb módon juthatnak el a munkahelyükre és az iskolájukba – hangsúlyozta Balla Mihály.

A korszerűsítéssel éves szinten kétmillió utas számára biztosítják a kényelmesebb utazást
Fotó: L . B. / NMH

Dr. Becsó Károly, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2010 előtt Nógrád megyét elkerülték a fejlesztések és sok tekintetben magára volt utalva. Ezt követően, viszont megkapta a szükséges támogatásokat és folyamatosan fejlődnek a települések. Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő szintén a fejlődésről beszélt, mint mondta nincs olyan település Nyugat-Nógrádban, ahol valamilyen közintézmény ne újult volna meg, vagy valamelyik civil szervezet ne kapott volna támogatást. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke pedig kiemelte, hogy az új buszok az itt élők helyben maradását is szolgálják. Huszár Péter, Balassagyarmat alpolgármestere hozzátette, hogy ezzel a fejlesztéssel főként a Balassagyarmatra ingázóknak, de az idelátogató turistáknak is kényelmesebbé válik majd az utazás.

– Júniusban hat új csuklós autóbuszt állítottunk forgalomba Nógrád megye útjain, amelyeket most újabb nyolc követ. A Credo Econell 12 típusú autóbuszoknak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek 4,37 százaléka újul meg. A teljes állomány átlagéletkora 13,02 évről pedig 11,91-re csökken. A korszerűsítéssel éves szinten csaknem 2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást – mondta Kameniczky Ákos, a Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója.

A 75 utas szállítására alkalmas járművek légkondicionálóval is rendelkeznek
Fotó: L. B. / NMH

A modern járművekkel az utasok többségében a Bercel- Balassagyarmat, Rétság-Balassagyarmat-Salgótarján, Mohora-Bercel-Rétság, Rétság-Romhány-Balassagyarmat, Romhány-Nógrádkövesd-Galgaguta, Hollókő-Szécsény-Balassagyarmat, Rimóc-Szécsény, Szente-Romhány-Balassagyarmat, Ipolyvece-Balassagyarmat, Bercel-Bér-Balassagyarmat, Herencsény- Balassagyarmat autóbuszútvonalakon találkozhatnak majd. A 75 utas szállítására alkalmas járművek légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval.

A megye helyközi közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 31 darab új autóbusz kezdte meg és kezdi meg szolgálatát a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában