Tóparti turisztika

2021.07.20. 17:20

Fellendül a turizmus: egyre népszerűbbek a nógrádi horgászvizek a kirándulók körében

Nógrádban huszonöt víztározó partján hódolhatnak szenvedélyüknek a horgászok. Mellettük a természetbarátok is szívesen felkeresik a tavak környékét, például egy kis vízközeli séta vagy sport céljából. A megyei horgászegyesületek között akadnak olyanok, amelyek fel vannak készülve fogadásukra, mások együtt élnek a jelenséggel, míg néhol nem örülnek a vendégnek.

Veres Edina

Maconka különösen népszerű hely a kutyasétáltatók, a biciklisek, a kocogók körében

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Maconkán található szűkebb hazánk legnépszerűbb tórendszere, ahol a hobbi- és versenyhorgászat mellett az aktív egyéni és családi pihenés, a szórakozás, valamint az élményszerzés is előtérbe kerül.

Dr. Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta: jelenleg zajlik egy, a víztározót és tórendszert érintő beruházás, amelynek középpontjában az aktív turizmus fejlesztése áll.

– Szerintem pusztán szervezés kérdése, hogy a horgászat és az egyéb szabadidős tevékenységek egymás mellett fennakadás nélkül működjenek. Maconka jó példa arra, hogy ezek a különböző igénybevételi formák jól megférnek egymás mellett. Természetesen ez a kapcsolat függ a vízterek nagyságától is, így például a nyugodt horgászati lehetőségek biztosítása miatt nem működik nálunk strand vagy nem lehet jetskit használni. Arra törekszünk, hogy egyik használati mód se rombolja a másik érdekeit. Ennek biztosításához nyilván szükség van egyfajta kompromisszumra, amely megléte esetén viszont tökéletesen tudnak egymással kéz a kézben fejlődni, hiszen a biciklizés, sétálás, futás vagy a túrázás a horgászturizmussal összeegyeztethető tevékenységek – fejtette ki dr. Dérer István.

A palotási tározó sem idegen a természetbarátok előtt. A második legnagyobb nógrádi tó partján a helyiek is előszeretettel töltik szabadidejüket, de a megyén kívüli horgászok közül is sokan felkeresik. Komáromi Tibor, a Palotás és Vidéke Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta: a szabadidős tevékenységek találkozása a tóparton ez idáig nem vezetett konfliktushoz. A kirándulókat vagy a sétálókat nem tiltják ki a tó környékéről, de nem is céljuk ezt lehetőségként reklámozni. Emellett arra kérik a nem horgászni érkezőket, hogy sötétedés után már ne látogassanak a tóhoz, illetve a vízpart tisztaságára mindig ügyeljenek.

Van, ahol nem örülnek a kirándulni vágyó kívülállóknak. A mátraszelei víztározót határoló kerítésen is tábla hirdeti: idegennek belépni tilos.

Kapás Imre, az Acélgyári Szabadidő Sporthorgász Egyesület elnöke kifejtette: vízkezelőként elsősorban a pecások számára szeretnének zavartalan időtöltést biztosítani, hiszen a víztározó fenntartásával elsődlegesen a horgászok igényeit szeretnék kielégíteni.

Hozzátette: a nógrádi vízfelületek népszerűek a megye határán túlról érkező horgászturisták körében. Ezt az is alátámasztja, hogy az eladott napijegyek alapján – a vírushelyzet ellenére is – már száz feletti a mátraszelei tóhoz látogató vendéghorgászok száma.

Kevesebb napijegy fogy nyáron

A Bánki-tó kisebb állóvíz, de nagyon sok turista megfordul itt, főleg a nyári kulturális programok ideje alatt.

– Nálunk is jellemző, hogy nem csak pecázás céljából érkeznek az emberek a vízpartra. A legnagyobb gondot a stégeket elfoglaló strandolók jelentik. Ők a horgászok megjelenését és kérését követően rendszerint tovább is állnak, így eddig nem okozott konfliktust a jelenlétük. A sétálók és a kirándulók mondhatni nem sok vizet zavarnak, ellenben a tóban megmártózó látogatókkal, akik ha túl közel merészkednek a horgászokhoz, akkor megzavarhatják őket szabadidős tevékenységük űzésében – fejtette ki a bánki II. Rákóczi Ferenc Horgászegyesület elnöke. Horváth István elmondta: a nyári időszakban kevesebb napijegyet tudnak értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában