nyelvvizsga

2021.07.19. 06:50

Diákokra várnak a nógrádi nyelviskolák, akár online is le lehet vizsgázni

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek a nyelviskolák. Több iskola is bezárni kényszerült. A diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga alól történő felmentés sem tett jót a tanulási kedvnek. Az idegen nyelvet oktató szolgáltatók abban bíznak, hogy az emberek felismerik a nyelvtudás fontosságát.

Cserhalmi Adél

Forrás: pexels

– Úgy vélem, hogy a 21. században nyelvtudás nélkül nem lehet sikeressé válni. Nyelviskolánk 30 éves tapasztalattal rendelkezik, tizenöt éve vagyunk a Katedra Nyelviskola-hálózat tagja. Már nagyon sok embert hozzásegítettünk a használható nyelvtudáshoz. Az elmúlt évben, a járványveszély időszakában megbicsaklott a nyelvtanulási lendület. Ez nemcsak a mi iskolánkra jellemző, hanem országos szinten problémát jelent – mondta Körmendy Éva.

Az ILS nyelviskola igazgatója hozzátette, jól érzékelhető volt, hogy a nyelvtanulás sokadrangú kérdéssé vált. Egyik pillanatról a másikra kellett bezárni a szolgáltatásaikat. Bár online rendelkezésre álltak, de a személyes kommunikáció megszűnt. Ennek súlyos szakmai és anyagi következményei lettek.

Mint mondta, elmaradtak a nyelvtanulók, ami a nyelviskola teljes leállását okozta. Sem az iskoláknak, sem az oktatóknak nem volt bevételük. Aki esetleg mégis nyelvet akart tanulni, az magántanárt keresett, hiszen online is lehetett vizsgázni.

– Eddig nem állt rendelkezésre ez a nagyszerű lehetőség, sajnos azonban így sem nőtt a vizsgázási kedv. Az is ronthatta a tanulási morált, hogy az elmúlt év tavaszán felmentést kaptak azok, akik a nyelvvizsga hiányában nem tudták megszerezni a diplomájukat. Emiatt körülbelül 40 ezerrel vizsgáztak kevesebben. Idén ez újra megismétlődött – fejtette ki az igazgató, hozzátéve: – Sajnálatos, hiszen az online lehetőség megteremtésével bárki letehette volna a nyelvvizsgát akár otthonról is.

Körmendy Éva úgy fogalmazott: a bizonyítványnál talán még fontosabb a használható nyelvtudás elsajátítása, mert ez ma már nélkülözhetetlen a mindennapi életben. Aki nem beszél nyelveket, az nagy hátránnyal indul a munkaerőpiacon, és az életben is.

Sándor Gergely, a Club Britannica Nyelviskola ügyvezetője is hasonló nehézségekről számolt be. A koronavírus-járvány legalább 20 százalékkal csökkentette iskolájuk forgalmát. – Természetesen nekünk is volt online képzésünk, de tapasztalataink szerint, sokan abbahagyták a megkezdett tanfolyamot, 50–60 százalék volt a lemorzsolódás. A bevételeinken is érezzük, hogy a diákok felmentést kaptak a nyelvvizsga megszerzése alól. Bár ez rövid távon kifizetődő a diplomázóknak, de így nagy hátránnyal indulnak minden munkahelyen – tájékoztatott Sándor Gergely.

Mint mondta, azt tapasztalták, hogy sok nyelviskola bezárt, mivel nem tudták fizetni az alkalmazottaikat. Ennek két oka volt, az egyik a koronavírus-járvány, a másik a tanulási kedv visszaesése.

– Sajnos az uniós források is teljesen kimerültek, és nincs támogatott képzés, csak önerős. Ennek hiánya Nógrád megyében még jobban érezhető, mert elmaradott megyének számítunk, itt az emberek a napi megélhetésért küzdenek – mondta az ügyvezető. – Nyelviskolánk családi vállalkozásban működik, nem kellett elküldenünk alkalmazottat, de nem tudunk előre tervezni. Nyáron lesznek képzéseink, sok szülő ezzel oldja meg a gyermekük elhelyezését a szünidő alatt. Reméljük, hogy a nyelvvizsga alóli felmentést hamarosan visszavonják, ellenkező esetben az iskolák nagy része be fog zárni – fűzte hozzá Sándor Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában