projektzáró

2021.07.09. 09:33

Közösséget erősítettek: nyolc nógrádi település fogott össze a fejlődésért

Öt éven át zajló projekt közeledik a végéhez Bujákon, amelyben nyolc megyei település valósított meg változatos programokat. Ezek a szabadidő hasznos eltöltését, a közösségépítést, az egészségtudatos életet és a fiatalok klubéletét erősítették.

Nagy Orsolya

A Bujáki Hagyományőrző Csoport (képünkön) többek között palóc népdalokkal emelte a zárókonferencia hangulatát

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Csütörtökön megtartották a projektzáró rendezvényét az Összefogás a helyben maradókért, az egészségesebb jövőért elnevezésű pályázatnak a településen, amelyben Buják mellett Becske, Szécsénke, Galgaguta, Nógrádkövesd, Jobbágyi, Bercel és Palotás is részt vett.

Borbély Gábor, a falu polgármestere elmondta, hogy öt évvel ezelőtt álmodták meg, hogy összefogással a mikrotérséget a lehető legkedvezőbb helyzetbe hozzák, és az embereknek olyan környezetet teremtenek, ahol jó élni és dolgozni.

A Bujáki Hagyományőrző Csoport (képünkön) többek között palóc népdalokkal emelte a zárókonferencia hangulatát | Fotó: L. B. / NMH

Hozzátette: a nagy eredmények majd pár év múlva lesznek láthatók, de már most előremutat az a tevékenység, amelyet elkezdtek, s amelybe sok munkát fektettek.

Dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője szerint ez a projekt megmutatta az embereknek, hogy összefogással mennyi mindent el lehet érni.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az egyik legfontosabb cél, hogy a fiatalok itt maradjanak szűkebb hazánkban, és ez a vidék élhető legyen a számukra. – A munka, a megfelelő minőségű szolgáltatás és a szülőföld szeretete is nélkülözhetetlen. Ez a projekt pedig kiváló identitáserősítő hatással bírt – közölte Skuczi Nándor, aki szerint ezeket az értékrendeket a gyerekeknek is meg kell ismerniük.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a térségben igazi közösségépítő programokat sikerült megvalósítani, amelyekre nagy szükség volt.

A honatya kiemelte: az elmúlt időszakban Buják több pályázatot is elnyert. Példaként említette a csapadékvíz-elvezetésre, a temető infrastrukturális fejlesztésére, az új játszótér létrehozására, a templom felújítására, valamint az utak rendbetételére kapott támogatásokat.

Fókuszba került az egészséges életmód, a sport és a szórakozás

Az elmúlt évek során a pályázatnak köszönhetően a településeken nagy hangsúlyt fektettek a különböző sporteseményekre, de egészségügyi szűréseken is részt vehettek a helyiek. Emellett előadásokat is hallhattak egyebek mellett a koronavírusról, képzéseket tartottak, klubokat hoztak létre, de a hátrányos helyzetű embereknek is segítettek különféle foglalkozásokkal és tanácsadásokkal. A közösségépítést a baba-mama, kézműves és fitneszklub is segítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában