hivatás

2021.07.09. 13:50

A szívügye Piliny: alpolgármesterként és tanítóként is sokat tesz a faluért

Varga Istvánné fejlesztőpedagógus munkájával tulajdonképpen a holnap társadalmának megteremtésén fáradozik. Tanári pályája mellett azonban a közéletben is aktívan részt vesz. A község alpolgármestereként a jelen ügyeiben is nagy felelősséget vállal.

Szenográdi Ferenc

Varga Istvánné hangsúlyozta: szükség van az emberek véleményére, amiben fel kell ismerünk a segítő szándékot

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Varga Istvánné elmondta, hogy elsősorban a gyermekek szeretete orientálta a pedagóguspálya felé. Szülőfalujában, Pilinyben volt alsó tagozatos kisdiák, a felső tagozatot Endrefalván végezte, majd Salgótarjánban, az egészségügyi szakközépiskolában érettségizett. Ezután az endrefalvai óvodában helyezkedett el mint dajka, ahonnan a pilinyi óvodába került. Munka mellett képezte tovább magát. Előbb pedagógiai asszisztensi, majd fejlesztőpedagógusi képesítést szerzett.

Ma a falu iskolájában tanít, ahol fejlesztőpedagógusként is közreműködik a gyermekek nevelésében. Varga Istvánné úgy nyilatkozott, hogy a pedagóguspálya számára élethivatás. – Nehéz, de szép, felelősségteljes munka a miénk. A gyermekek kezét fogva kell őket elindítani az élet útján, s nem mindegy, hogy milyen tudással, erkölcsi normákkal vértezzük fel őket. Tulajdonképpen a holnap felnőtt-társadalmáért vagyunk felelősek. Hivatásunk túlmutat az iskola falain – vélekedett a tanárnő. – Pedagógus vagyok az utcán is, ha kell, ott is felhívom a gyerekek figyelmét a helyes viselkedésre. Amikor a szülőkkel találkozom, ott is elmondom a nevelési javaslataimat – mondta, s hozzátette: már 38 éve van a pályán, de ha nyugdíjba vonul, akkor is pedagógus marad.

Varga Istvánné hangsúlyozta: szükség van az emberek véleményére, amiben fel kell ismerünk a segítő szándékot | Fotó: Sz. F. / NMH

A faluban tisztelet, megbecsülés övezi Varga Istvánné munkáját. Korábbi tanítványai nemcsak ráköszönnek, hanem el is beszélgetnek vele, megkérdezik, hogy van Gabi néni? S jó néhányan hozzáteszik, köszönik mindazt, amit annak idején az iskolában értük tett. Gabi néni példakép a faluban. Két nagy gyermeke, három unokája teszi teljessé az életét. Azt mondja, ha nyugállományba vonul, szabadidejének jó részét biztosan az unokáival tölti majd.

Varga Istvánné életének másik vonulata a közéleti tevékenység. – Az én kicsi falum olyan, mint a családom, felelősséggel tartozom neki. Felelős vagyok az itt élő emberekért, s úgy érzem, hogy kötelességem is tenni értük – fogalmazott.

Több cikluson át önkormányzati képviselőként munkálkodott, az utóbbi kettőben alpolgármesterként dolgozik a falujáért.

– Képviselőtársaimmal és a polgármesterrel egyetértésben azon fáradozunk, hogy egyre szebb, élhetőbb falu legyen Piliny, ahol minden itt élő megtalálja a számítását – mondta. Jól ismeri a helybélieket, s nemcsak ismeri, de jó kapcsolatot is ápol a falu lakosságával.

– Mindenkit meg kell hallgatni, szükség van az emberek véleményére, amiben fel kell ismerünk a segítő szándékot. Mindig, mindenki tettében a jó szándékot kell feltételezni – hangsúlyozta Varga Istvánné tanítónő, aki alpolgármesterként mindig türelmesen meghallgatja az embereket, legyen az diplomás vagy segédmunkás. Megtalálja velük a közös hangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában