nevelés

2021.07.25. 06:57

A salgótarjáni kutyakiképző elárulta, hogyan lesz engedelmes a kedvencünk

Több kutyakiképző is működik a megyeszékhelyen. A szakemberek egyetértenek abban, hogy meghatározó a gazdák és az ebek közötti kommunikáció. Minden négylábú tanítható, de rövidebb idő alatt érhetünk el sikereket a nevelésében, ha kölyökkorától következetesek vagyunk az utasítások terén.

Fodor Orsolya

xxx

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A kutyakiképző Simon Gábor már több mint három évtizede foglalkozik a négylábú kedvencekkel. Édesapja nyomdokaiba lépett, amikor érdeklődést mutatott az ebek tanítását illetően. Rendszeresen vannak bemutatóik és akár nyolc rendezvényük is évente.

Salgótarján szélén, egy elkerített füves részen gyűlnek össze heti több alkalommal a gazdák és hű társaik. Az állatok különböző szinten tartanak a tanulásban, de a kiképző azt vallja, hogy minden kutya tanítható.

– A legkönnyebben akkor lehet eredményeket elérni a kedvenceknél, ha nem akkor kezdik el tanítani a tulajdonosok, amikor már megjelent valamilyen probléma a viselkedésükben. Legkorábban akkor lehet kutyaoviba hozni egy ebet, amikor megkapta a szükséges oltásait. A fiatal állatok könnyebben tanulnak, mint az idősek, akkor ugyanis már sok olyan szokásuk berögződött, ami hátráltatja az oktatást – fogalmazott Simon Gábor, kutyakiképző.

A kutyakiképző szerint a gazda és az állat közötti bizalmas kapcsolat elengedhetetlen a sikerhez
Fotó: H. M. / NMH

A kiképző hangsúlyozta: fontos a tulajdonosok hozzáállása a kedvenceikhez. Az állat képes lesz elsajátítani mindazt, ami a cél eléréséhez szükséges. Sokan beleesnek abba hibába, hogy nem hisznek eléggé a kutyájukban, ezzel pedig ők maguk hátráltatják a folyamat eredményességét.

Mint mondta, a gazdák és ebek kapcsolata nagyon fontos. Következetes nevelésre van szükség, hogy ne zavarjuk össze a négylábút. Az állatoknak meg kell tanulniuk, hogy csak a gazdájukra hallgassanak és ezt az ellentmondásos parancsokkal nem lehet elérni.

– A kiképzésen megtanulják a kutyák, hogyan kell az utasításokra hallgatni és azt is, hogy a társaik közelében milyen viselkedés a helyénvaló. Az is lényeges, hogy a négylábú ne fogadjon el ennivalót az idegenektől – részletezte a kiképző.

Több múlik az állat nevelésén, mint azt gondolnánk – vallja a salgótarjáni kutyakiképző
Fotó: H. M. / NMH

Véleménye szerint sokszor nehezebb a tulajdonossal bánni, mint magával az ebbel. Minden kutyának és fajtának más-más a vérmérséklete és a képessége.

– Ha egyetlen fajtát kellene választanom, amelyikkel könnyen és eredményesen lehet együttműködni, akkor a németjuhászt választanám. Olyat viszont nem tudok megnevezni, amelyikkel kifejezetten nehéz lenne boldogulni. Több múlik az állat nevelésén, mint azt gondolnánk – mondta.

Újabban, ha valaki a kutyáját szeretné képezni, akkor a vásárlás után felkeresi a szakembert és nem csak akkor viszi, amikor már felnőtt és valami probléma jelentkezett. Még nyolc-tíz évvel ezelőtt nem voltak annyira felelősségteljesek a tulajdonosok. Manapság inkább látszik, hogy komolyan gondolják az emberek, s családtagnak tekintik az állatokat. Nem csak néhány évre terveznek velük, hanem kitartanak mellettük az életük végéig.

Heti több alkalommal gyűlnek össze gazdák és hű társaik
Fotó: H. M. / NMH

Mint mondta, a kutyaiskolába járó ebek gazdái között egészen óvodáskorú gyermektől a szépkorúkig mindenki előfordul. Amint belépnek a kapun, nem számít a kor, sem az, hogy mivel foglalkozik a hétköznapokon, mert mindenki egyenlő lesz. A figyelem teljes mértékben az állatokra szegeződik.

Több ezren kíváncsiak a kiállításra

Balogh Csaba az 1990-es években kezdett kutyákkal foglalkozni és máig tanítja jól kommunikálni az embert az állattal. A lelkesedése és az elköteleződése még inkább megerősödött az évek alatt. Jó kapcsolatot ápol a rendőrséggel, így a szolgálati négylábúakkal is komoly tapasztalatra tett szert. – Az embereknek sokat jelentenek a háziállataik, ezért is örülök, hogy ismét lehetőséget kaptunk Salgótarjánban a tizedik jubileumi kutyakiállítás megrendezésére, október 30-án. Annak ellenére, hogy ez egy nemzeti kiállítás és az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete szervezi, szép számban várunk vendégeket külföldről. Korábban is sokan ellátogattak már a megyénkbe, mert változatos programokkal készülünk és elismert bírák fogják értékelni a kutyákat a megmérettetésen – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában