termesztés

2021.06.25. 14:23

Virágzik a gyógyhatású levendula Egyházasdengelegen

A közelmúltban megkezdődött a levendulaszezon. Szűkebb hazánk több településén is termesztik a gyógynövényt, amely napjainkban igen közkedvelt, hiszen nemcsak az illata kellemes, de számos pozitív hatással is bír.

N. O.

Miután sarlóval levágták, zsákokba gyűjtik a virágokat

Forrás: NMH

Fotó: Balazs Ladoczki

Már az ókorban is használták gyógyászati célokra. Ma is alkalmazzák egyebek mellett nyugtalanság, álmatlanság, valamint emésztési panaszok kezelésében. A gasztronómia területén szörpök, mézek, lekvárok készítésénél alkalmazzák, de például párnák töltelékeként is hasznosítható, illetve illóolajat is kinyernek belőle.

A faluban már 2002 óta termesztenek levendulát a közmunkaprogram keretében, amelyet szörp készítésére használnak fel. Ez a termék mostanra Egyházasdengeleg igazi kuriózumává vált. Berkes Balázs, a település polgármestere korábban úgy fogalmazott portálunknak, hogy mintegy 2-2,5 hektáron termelik a gyógynövényt, amelynek begyűjtése az év ezen időszakában történik.

Miután sarlóval levágták, zsákokba gyűjtik a virágokat
Fotó: NMH

– Először sarlóval levágják a bokrokon lévő szárakat, majd zsákokba összegyűjtik és elviszik a szárítóba, ahol többször is megforgatják, hogy megfelelően kiszáradhasson. Ezután következik a morzsolás és a tisztítás folyamata. Csak a szirmokat tartják meg, a növény szára nem hasznosítható. Először a tavalyi levendulatermésből dolgozunk, amelyet ötkilós vászonzsákokban tárolunk el. Csak ezután, ha már a most szedett levendula is kellő mértékben kiszáradt, hasznosítjuk az idén szedett termést. Persze a száradás gyorsaságában nagy szerepet játszik az időjárás – közölte korábban a polgármester.

A település már tökéletesítette a szörpreceptet, amely nagyon egészséges, semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. Az önkormányzat értékesítésre szánja az elkészült termékeket.

Berkes Balázs úgy véli, hogy a levendula termesztése, valamint a szörpüzem értékteremtő munkát nyújt a helyiek számára, ráadásul a megyében is egyedülálló finomságot alkotnak, amely nagy népszerűségnek örvend.

Szűkebb hazánkban egyébként Alsópetényben található még egy kisebb levendulaültetvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában