hivatás

2021.06.08. 13:51

Szívvel-lélekkel dolgozik: édesapja mesterségét vitte tovább a szécsényi kőműves

Ander Csaba, amikor 1994-ben a Ludányhalászi Általános Iskolában befejezte tanulmányait, a kőműves­szakma választása mellett döntött. Elhatározásában édesapja mestersége is szerepet játszott.

Szenográdi Ferenc

Ander Csaba huszonöt év változásait kísérte végig a kőművesszakmában

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Egyfelől volt bennem egy indíttatás, hogy családon belül továbbviszem ezt a mesterséget, másrészt abban az időben a fiatalok más irányba orientálódtak, kevesen választottak valamilyen szakmát. Úgy gondoltam, hogy a jó mesteremberekre egyre inkább szükség lesz – idézte fel.

Az idő őt igazolta. Napjainkban egyre inkább keresettek a jó mesterek. Véleménye szerint minden hivatáshoz, így a kőművességhez is kell egy belső adottság, elkötelezettség. – Aki szereti a foglalkozását, az folyamatosan képezi magát, lépést tart a kor követelményeivel – vélekedett Ander Csaba, s hozzátette: – Nem árt, ha a kőműves egy kis kézügyességgel is rendelkezik.

Több mint negyedszázada dolgozik szakmájában. Ahogy mondta, nem volt megelégedve a keresetével, ezért úgy döntött, külföldön vállal munkát. Németországban egy magyar cég alkalmazottjaként dolgozott, majd egy német vállalkozáshoz került. Azonban nyolc év után úgy döntött, itthon folytatja.

Ander Csaba huszonöt év változásait kísérte végig a kőművesszakmában
Fotó: Sz. F. / NMH

– Elhatározásomban szerepet játszott a családtól való távollét, viszont elmondhatom, hogy nyolc év alatt sikerült némi anyagi biztonságot teremteni a családom számára. Másfelől láttam, hogy itthon is fellendülőben van az építőipar, biztonságosan meg lehet élni a hazai keresetből is. Munkánk van bőven, jelenleg egy fővárosi cég alkalmazottjaként Vácon dolgozom, lakótelepet építünk. Sokszor hívnak lakóházak építéséhez, de arra már nem tudok időt szakítani – mondta.

Kitért arra, hogy hazánkban napjainkban már jobban megbecsülik a kőműves­szakmát. Viszont az a tapasztalata, hogy külföldön még nagyobb megbecsülésük van, ami nemcsak anyagiakban, a közvéleményben is megnyilvánul. Keresete a 10–12 évvel ezelőttinek a két és félszeresére emelkedett.

– Sokan azt gondolják, a kőműves munkája csak falazásból és vakolásból áll. Azonban ennél sokkal összetettebb, értenünk kell a vasszereléshez és az ácsmunkához is – mondta Ander Csaba. Hozzáfűzte: az elmúlt negyedszázadban az ő szakmája is sokat fejlődött. Annak idején elég volt egy kőműveskalapács, fangli, függő, vízmérték, most a szerszámok sokaságát kell magukkal vinni, s mindhez érteni kell. Ahogy mondta, az iskolában tanult szakismeret kevés, a gyakorlat teszi igazán mesterré az embert, amihez egyfajta alázatra is szükség van.

A családjával 2008-ban vásároltak egy házat Szécsényben, amit szabadidejében, főleg hétvégeken fokozatosan átalakított. Ám még mindig van rajta bőven tennivaló. Feleségével, aki a Szécsényi Polgármesteri Hivatalban dolgozik, két gyermeket nevelnek, a lányuk gimnazista, a fiuk általános iskolás.

– Nem bántam meg az egykori döntésemet, jól érzem magam a kőművesszakmában, pedig itt keményen és sokat kell dolgozni. Viszont én szeretem a munkámat és anyagilag is megtalálom a számításomat – fűzte hozzá végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában