felújítás

2021.06.14. 17:25

Sókamra is várta a visszatérő ságújalui ovisokat

Az ide járó gyermekek nemrégiben vehették birtokba a falu felújított, kibővített óvodáját. Előtte, a munkálatok ideje alatt, másfél évig „albérletben”, ideiglenesen a helyi általános iskolában kaptak helyet.

Szenográdi Ferenc

Többek között a szabadtéri teraszt is kibővítették, ahol rossz idő esetén is kinn lehetnek a gyerekek

Forrás: A szerző felvétele

A munkálatok során korszerű világítást kapott az épület, és tágas közösségi teret alakítottak ki benne. Felújították, kibővítették a mosdókat és tágasabb lett az öltözőtér is. Egy fejlesztőszobát is létrehoztak, ahol szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel. A foglalkozótermek szépek, világosak, fejlesztő- és egyéb játékok állnak a gyermekek rendelkezésére. Mindkét foglalkoztatóteremben található beépített mászóka.

Mindezen kívül sókamrával is gazdagodott az intézmény. Kibővítették a szabadtéri teraszt, ahol rossz idő esetén is kinn lehetnek a gyerekek. Balogh Judit, az óvoda vezetője elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a mesélésre, verselésre, amelyek fejlesztik a gyermekek szókincsét, fantáziavilágát, és hozzájárulnak az érzelmi, értelmi neveléshez. Az intézmény dolgozóinak célja, hogy az apróságok megismerjék a természetet, kialakuljon bennük annak szeretete és védelme. Programjaikban sok kirándulás szerepel.

Az óvónő örömmel közölte, hogy már második alkalommal kapták meg a Zöld óvoda címet. Az intézménynek van egy kisebb konyhakertje, ahol a gyermekek megismerhetik a különböző konyhakerti növényeket és figyelemmel kísérhetik azok fejlődését, a vetéstől a termés beéréséig.

Többek között a szabadtéri teraszt is kibővítették, ahol rossz idő esetén is kinn lehetnek a gyerekek
Fotó: A szerző felvétele

A Makkocska Óvodában két csoportban 42 gyermeket nevel négy óvónő és két dajka. Az óvónő szólt arról, hogy négy sajátos nevelési igényű gyermek is jár hozzájuk, akikkel fejlesztőpedagógus foglalkozik heti rendszerességgel. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmód kialakítására, a szülőkkel közös egészségügyi napokat szerveznek. Ami a szülőkkel való kapcsolattartást illeti, az óvónő elmondta, hogy ahol lehet, bevonják őket az óvoda életébe. A gyermekek viselkedéséről, a szerzett tapasztalatokról rendszeresen tájékoztatják a szülőket, és több közös rendezvényt tartanak. Ilyen például az anyák napja, a gyermeknap, a karácsony, stb. Természetesen a közös összejövetelek a járványveszély idején elmaradtak.

Két csapattal a Bozsik labdarúgó programban is részt vesznek. – Azon vagyunk, hogy a gyermekek jól érezzék magukat nálunk, személyiségük pozitív irányba fejlődjön. A foglakozásokon figyelembe vesszük az apróságok egyéni adottságait, érdeklődését, s célunk, hogy mindenki a lehető legjobban fejlődjön önmagához képest – mondta Balogh Judit.

Az iskolával jó kapcsolatot ápolnak, több közös programot szerveznek. Az óvónő kiemelte, hogy a polgármester és az intézmény között szintén konstruktív kapcsolat alakult ki. A faluvezető figyelemmel kíséri munkájukat, de nem szól bele a szakmai dolgokba, így a felújítás idején is szabad kezet kaptak. A vezető óvónő hozzátette, hogy ötmillió forint pályázati pénzből szabadtéri játékok vásárlására nyílik lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában