kánikula

2021.06.24. 14:18

Senki ne csinálja utánunk! – délben teszteltük Salgótarján Fő terén, hogy mekkora a hőség

Még mindig érvényben van a megyénkre kiadott másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt.

Nool

Kánikula teszt a főtéren

Forrás: Nool

Fotó: K. B.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Nógrád megyében is tombol a kánikula. Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

A nool.hu most elvégzett egy egyszerű kísérletet, hogy bemutassa pontosan meddig csúszik a hőmérő higanyszála Salótarjánban. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön folytatódik, sőt fokozódik a kánikula. Ezen a napon a megyeszékhelyen a maximum hőmérséklet 36 fok körül tetőzik.

12 napos előrejelzés
Fotó: koponyeg.hu

A város Fő terén helyeztünk el egy hőmérőt, hogy lássuk pontosan hány fok is van. Kísérletünkben mindössze pár perc elegendő volt ahhoz, hogy a tűző napon lévő padon 37 Celsius-fokot mutasson a hőmérőnk:

2021. 06. 24. – Ezt mutatta a hőmérő a napon
Fotó: K. B. / Nool

Ugyanezt a tesztet árnyékban elvégezve sem szívderítőbb az eredmény: a Fő tér fáinak védelmében alig pár fokot csökkent a hőmérseklet. Az árnyékos területeken pár perc várakozás után 34 Celsius-fokot mért a hőmérő:

2021. 06. 24. – Ezt mutatta a hőmérő az árnyékban
Fotó: K.B. / Nool

A hatalmas hőség természetesen sokakat megvisel. A szakemberek ezért kiemelten figyelmezetetnek: lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

Az Országos tisztifőorvos bejelentése mellett további tanácsként hozzátették:

  • A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!
  • Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Már jöhet az enyhülés

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint csürtötökön a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot.

    Ugyanakkor hozzátették: délután az Északi-középhegységben, északkeleten fordulhat elő némi eséllyel egy-egy zivatar, majd csütörtökre virradó éjszaka az országtól jobbára nyugatra, északnyugatra vonuló zivatarrendszerek közül az egyik (bizonytalan mértékben) érintheti a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit. Csütörtökön a délután folyamán főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, illetve a középső tájakon van határozottabb esély zivatarok kipattanására (a ma délutánihoz képest nagyobb számosságban), majd a késő esti órákban újabb zivatarrendszer kerülhet közel az északnyugati határainkhoz. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik, az erősebb gócokhoz jégeső, illetve intenzív csapadék is társulhat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában