gyereknap

2021.06.03. 06:50

Kicsiny nógrádi gyerekek nagy álmait teljesítettük

Immár harmadik éve hirdettük meg a Nool.hu és a Nógrád Megyei Hírlap Gyermeknapi kívánság akcióját, amelyben idén négy szerencsés apróság álmát váltottuk valóra.

Munkatársainktól

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

Elsőként az ötéves Bíró Sára vágyát teljesítettük, aki egy különleges kéréssel fordult hozzánk. A somoskőújfalui kislány jelenleg a helyi Gesztenyekert óvoda nagycsoportosa, szep­temberben kezdi meg általános iskolai tanulmányait. Sára nagyon vágyott egy utolsó, felejthetetlen programra ovistársaival, amivel nemcsak magának, de nekik is örömet tudna szerezni.

Az ötéves kislány álma egy közös mozizás volt, amely megvalósításában a salgótarjáni Kultik Mozi készséggel volt a segítségünkre. Sára édesanyjával, Bíró Renátával, egyik óvónőjével és tizenkilenc kis barátjával érkezett Salgótarjánba a Hercegnő és a hét törpe című mesefilm vetítésére.

A mozizáshoz elengedhetetlen pattogatott kukoricával is megleptük az izgatott apróságokat, akik alig várták, hogy a fények kialudjanak és megkezdődjön a vetítés.

A kívánság ­megálmodója, Bíró Sára portálunknak megsúgta: napokkal korábban már látta a filmet, de annyira tetszett neki, hogy izgatottan várta az ismétlést, az pedig, hogy a legjobb barátaival közösen nézhette meg, még boldogabbá tette.

Gyermeknapi ­kívánságaink közül a második a hétéves Márton Dávid vágya volt, aki szerette volna megismerni a rendőrök munkáját. A pásztói kisfiú kétéves kora óta rajong az egyenruhásokért, legnagyobb álma, hogy nyomozó vagy a Terrorelhárítási Központ kommandósa legyen. Felkerestük hát a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait, akik szívesen segítettek nekünk teljesíteni Dávidka álmát.

A kisfiút édesanyja, Horváth Tímea kísérte, akivel közösen megismerhették a motoros és a kutyás rendőrök mindennapi munkáját, de még a bűnügyi helyszínelők felszereléseibe is bepillantást nyerhettek. Dávid a rabosítás lépéseire is nagyon kíváncsi volt, kipróbálhatta, milyen érzés, ha ujjlenyomatot vesznek tőle. A kisfiú természetesen példaképeivel, két nyomozóval is válthatott néhány szót. A program végén dr. Somssich Gabriella megyei rendőr-főkapitány ajándékokat nyújtott át a jövő kis bűnüldözőjének.

A harmadik gyermeknapi kívánságot a pásztói tűzoltóállomáson teljesítettük. Kelemen Zétény nagy álma vált valóra azzal, hogy betekintést nyerhetett a lánglovagok mindennapjaiba. A hároméves kisfiúnak legjobban az erdőtüzes gépjármű tetszett és az, hogy kipróbálhatta, milyen tömlővel locsolni.

Mint mondta, nagyon jó volt találkozni a tűzoltókkal. Kelemen-Balogh Gréta, Zétény édesanyja nagyon örült ennek a kezdeményezésnek.

– Már tavaly is láttam ezt a lehetőséget, de akkor még nem jelentkeztünk, mert kétévesen nem élvezte volna annyira, mint most. A kisfiam nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy megyünk a tűzoltóságra, izgult és várta. Azóta is felidézi, és folyamatosan erről beszél. Arra pedig végképp nem számítottunk, hogy ajándékot is kapunk a tűzoltóktól. A bögrét például rendszeresen használja – közölte Gréta, aki szerint nagyon jó ez a kezdeményezés, hiszen a gyerekeknek sokkal nagyobb élményt ad egy ilyen látogatás, mint egy ajándéktárgy.

Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, hogy az igazgatóság a lehetőségekhez mérten mindig igyekszik eleget tenni az ilyen felkéréseknek, hiszen kiemelten fontosnak tartják az ifjúságfelkészítést, és mindig örömmel fogadják, ha már a legkisebbek körében is népszerű a tűzoltóság és ez a hivatás.

Hozzátette: a tűzoltók mindig örömmel és büszkeséggel mutatják be ilyenkor a készenléti gépjárműveiket, valamint minden eszközt és felszerelést, amelyet egy-egy bevetés alkalmával használnak.

Idei gyermeknapi akciónk negyedik szerencsése a salgótarjáni Szőllősi Zsófia volt. A négyéves kislány imádja az állatokat, a lovakért pedig különösen rajong. Szerkesztőségünket Zsófi édesapja, Szőllősi Tamás kereste meg azzal a kéréssel, hogy lovaglással szerezzünk gyermekének egy felejthetetlen napot.

Ennek megvalósításában a lótenyésztéssel és lovas hagyományőrzéssel foglalkozó, karancsberényi Torák farm volt a segítségünkre. A kislány mit sem tudott a meglepetésről, így örömujjongásban tört ki, amikor megtudta: életében először póni lovagolni fog. Zsófika először félelemmel szállt fel a hatéves póni, Csillag hátára, de kis idő múlva már teljes magabiztossággal ült meg a nyeregben. A kislány szüleivel együtt a pónik által húzott fogatra is fel­ülhetett, amivel falunéző útra indultak a településen.

Újra nyitva a mozi, és nem csak az óvodásokat várják a vetítésekre

A kívánságok teljesítésében idén is sokan közreműködtek. Megkeresésünkre a salgótarjáni Kultik Mozi is rögtön a jó ügy mellé állt.

– A Kultik kiemelten fontosnak tartja, hogy a mozi varázslatos élményét mindenkivel megismertethesse, ezért évente több alkalommal veszünk részt ilyen jellegű eseményekben – mondta elöljáróban Horváth Szilvia, a Kultik Mozi marketingvezetője. Hozzátette: fennállásunk óta minden évben karácsony közeledtével megszervezik jótékonysági vetítésüket, amikor olyan gyerekek tapasztalhatják meg a valódi moziélményt, akiknek erre egyébként nincsen lehetősége. Tavaly a vészhelyzet miatt ez nem sikerült, ezért – mint fogalmazott – természetes volt, hogy most azonnal igent mondtak a felkérésünkre.

Horváth Szilviától megtudtuk azt is, hogy a közönség már nagyon várta, hogy a pandémia enyhülésével újra közösségi élményben lehessen része, nagy vásznon élvezhesse a filmeket, és erre már ők is nagyon készültek. A mozik kinyitottak, sok új filmmel várják a nézőket idén.

– Még a nyáron érkezik a Hang nélkül 2, a Senki, a Halálos iramban 9, a Croodék, Szörnyella, az új Pixar-film, a Luca, az Oscar-díjas Nomádok földje és a Lelkiismeretek, a Démonok között, a Nyúl Péter 2, valamint a Space Jam – egy új örökség is – említett néhány izgalmas alkotást a Kultik Mozi marketingvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában