rágcsálók

2021.06.23. 06:50

Pszichés veszélyt is jelentenek a vándorpatkányok a nógrádiakra

Folyamatosan küzdenek a szakemberek a rágcsálók ellen, ezért nem emelkedett a kártevők száma a ­korábbi évekhez képest. A legjelentősebb gondot mégis a vándorpatkányok okozzák, amik a közegészségügyi veszély mellett súlyos pszichés terhelést is jelenthetnek a nógrádi lakosságnak.

Fodor Orsolya

Folyamatosan küzdenek a szakemberek a rágcsálók, köztük a vándorpatkányok ellen, ezért nem emelkedett a kártevők száma a ­korábbi évekhez képest.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A különböző kártevők, így a vándorpatkányok elszaporodása ellen a szakemberek rendületlenül dolgoznak. Salgótarjánban és Balassagyarmaton is rendszeresen – tavasszal és ősszel – végzik az irtást, amivel féken tudják tartani a rágcsálókat. Tornyos Csaba balassagyarmati rágcsálóirtó már több mint három évtizede küzd a kártevők ellen, és nem vette észre, hogy ez idő alatt valamelyest is növekedett volna a populációjuk.

– A tavaszi időszak az, amikor leginkább megjelennek a rágcsálók. Ilyenkor érdemes az első irtást elvégeztetni egy szakemberrel, majd az őszi időszakban ezt megismételni. Azért nem ajánlott egyedül nekifogni a probléma megoldásának, mert a hatékony irtószerek engedélyhez kötöttek. A kereskedelmi forgalomban kapható patkányméregnek jóval alacsonyabb a hatóanyag-tartalma, így az ezzel végzett irtás hatásfoka is messze elmarad attól, mintha egy profi végezte volna el a feladatot – mondta Tornyos Csaba.

Hozzátette: az előírásokat mindig körültekintően be kell tartani, mert ezek a szerek veszélyt jelenthetnek az emberekre, vagy a házi kedvencekre. Még a szabadon vásárolható különböző mérgek is károsíthatják az egészséget.

Nagy László, a salgótarjáni VGÜ Nonprofit Kft. műszaki igazgatóhelyettese elmondta, hogy a megyeszékhelyen is tavasszal kezdődik az egy hónapon át tartó teljes rágcsálóirtás. Az őszi időszakban pótirtást végeznek a fertőzött területeken.

– Az említett két aktívabb időszakon kívül év közben is folyamatosan adnak munkát a kártevők. Bejelentés alapján a tevékenységünk csak Salgótarján közigazgatási területére terjed ki. A város leginkább problémásabb részei a Rákóczi út 26–34. közötti terület, az Ybl Miklós út környezete és az Alkotmány út térsége – fogalmazott az igazgatóhelyettes, aki arra is kitért, hogy a legnagyobb problémát a vándorpatkányok okozzák.

Rágcsálóirtást lehet kérni a cég ügyfélszolgálatán vagy a központi telefonszámon, de az elektronikus úton érkezett bejelentéseket is kivizsgálják. A vándorpatkányok szagjelzéseikkel jelölik meg az útvonalaikat. Az ezekre a helyekre kihelyezett méreggel van esély velük szemben felvenni a küzdelmet. Ezek az állatok gyanakvók, így a hagyományos csapdák hatástalanok velük szemben.

Nagy László, a VGÜ műszaki igazgatóhelyettese elmondta: idén a rágcsálók elleni küzdelemre több mint 1,5 millió forintot szánt a cég. Szükséges megfelelő szinten kezelni ezt a problémát, mert közegészségügyi veszélyt jelenthetnek például a patkányok, de ezen kívül a lakosság egy részében a pszichés terhelés is jelentős nehézségeket okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában