projektek

2021.06.17. 07:00

Csigatempóban halad Salgótarján modernizálása

Lassú a Modern Városok Program (MVP) önkormányzati kezelés alatt álló salgótarjáni projektjeinek megvalósítása. Néhány egyéb eleme azért elkészült, vagy már dolgoznak rajta.

Palchuber Kinga

Fentiek sejlenek ki abból a tájékoztató anyagból, amelyet a közelmúltban a városvezetés megosztott a nyilvánossággal.

Fenyvesi Gábor, a helyi Fidesz-frakció szóvivője a kiadónk gondozásában megjelenő City7 Magazinnak értékelte a tájékoztató anyag tartalmát.

Mint mondta: a dokumentumból kiderül, hogy alapvetően egyik elem sem indult el a fizikai megvalósulás útján. Azok a költések, amelyek megjelennek a felsorolásban, elsősorban marketinganyagok több tízmillió forint értékben és projektmenedzsment-költségek.

Hatvanig, az M3-as autópályáig négy sávon járhatunk a 21-es számú főúton. A 2019-ben átadott beruházás kulcsfontosságú
Fotó: L. B. / NMH

– Aki sokat markol, keveset fog. Valószínű, hogy az egész MVP-t újra kell gondolni. Kisebb, értelmezhető projektelemeket kell összefűzni, amelyek gyorsabban tervezhetők, közbeszerezhetők és megvalósíthatók. Az önkormányzat készített erre egy tervezetet, amiről egyeztetünk is. Azt gondolom, hogy van olyan elem, amit el kell felejteni, de másokat meg be kell emelni!

A frakciószóvivő ugyanakkor kiemelte, hogy vannak eddig sikeres MVP-projektek is. A 21-es főút összes kétsávos szakaszát átadták Nógrád és Heves megyében is, ennek köszönhetően a 21-es út az M3-as autópálya és Salgótarján között immáron kétszer kétsávos. Az 52 kilométeres út kiépítésével a város bekapcsolódott a gyorsforgalmi hálózatba. Ütemezetten most a régi előzősávok felújítása zajlik – egy szakasz már el is készült.

Két hónapot késett a tájékoztató

Fenyvesi Gábor kiemelte, hogy sikeresen lezárult a salgótarjáni Kisboldogasszony-templom felújítása is, amelynek teljes körű korszerűsítése 450 millió forintból valósult meg. A Szent Lázár Megyei Kórház területén több hónapja zajlik az onkológiai központ építése, a beruházásra 17,5 milliárd forint kormánytámogatás fordítható. Bár a dokumentumban nem utaltak rá, de ilyen összefoglaló közgyűlés előtti tárgyalását kérte korábban a városvezetéstől Turcsány László független önkormányzati képviselő is.

A munkaterv alapján március végére tűzték ki a dokumentum elkészítését, de végül május végén került fel a közgyűlési tájékoztatókat ismertető felületre.

A kormány számára fontos a jövő

Orbán Viktor miniszterelnök 2017. márciusában járt a nógrádi megyeszékhelyen, ahol a Modern Városok Program jelentőségét hangsúlyozta. – Az volt az első számú célunk, hogy egy olyan megállapodás szülessen, ami vesztes városból Salgótarjánt győztes várossá teszi, hogy kormányzati forrásokat juttassunk Salgótarjánba. 2012 decemberében – ha jól emlékszem – éppen itt, ebben a városban jelentettem be, hogy az összes önkormányzattól átvállaljuk a korábbi adósságot. Ez azt jelentette, hogy 3,5 milliárd forint körüli összeget mint adósságot levettünk a város válláról. Ez az előtörténet is azt mutatja, hogy Magyarország számára Salgótarján fontos – emelte ki a miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában