nehéz napok

2021.06.25. 06:50

Allergiaszezon: magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja Nógrád megyében

Egyebek mellett a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja okozhat nehéz napokat az arra érzékenyeknél szűkebb hazánkban. A szakember tanácsával azonban könnyen csökkenthetők az allergia okozta tünetek.

Nagy Orsolya

Az allergia ismertetőjelei leginkább egy megfázáshoz hasonlítanak, sok kellemetlenséget okozhatnak

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Bár igazi nyárias időjárás tombol, mégis akadnak, akik ezt kevésbé élvezik, mert mindennapjaikat megkeseríti az allergia. Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja Nógrád megyében magasnak bizonyult az elmúlt napokban.

A kora nyári allergének közül a csalánfélék virágporának koncentrációja közepes, a lórom és az útifű pollenjének mennyisége jellemzően alacsony, a fenyőfélék pollenkoncentrációja pedig közepes tartományban mozog. Alacsonyan ugyan, de megjelent már a levegőben a hárs pollenje is. Emellett néhány szem még előfordulhat a levegőben a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből, a kültéri allergén gombák spóraszáma pedig jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A pollenszezon ideje alatt az arra érzékenyek számos tünettől szenvedhetnek, ugyanakkor néhány apró szokás beiktatásával enyhíteni is lehet a problémát.

– Amennyiben magas a pollenszám, az allergiásoknak érdemes minél kevesebb időt tölteni a szabadban, hazaérkezve arc- és kézmosás javasolt, ahogyan a napi hajmosás is elengedhetetlen. Gyakrabban váltsanak továbbá ágyneműt és kerüljék annak a szabadban történő szárítását, mert a rájuk kerülő pollenszemek éjszaka is okozhatnak tüneteket. Este vagy az éjszakai órákban fontos a szellőztetés, ugyanis ilyenkor kisebb a pollenkoncentráció. A napszemüveg esetükben nemcsak az UV-B sugárzás ellen védhet, de a kötőhártyát is kímélheti a szeles időben. Ezenkívül az érzékenyek magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben – tanácsolta a megyei tiszti főorvos.

Hozzátette: a tüneteket több dolog befolyásolja, így például, hogy mennyire erős az adott légköri allergén, milyen koncentrációban van jelen a levegőben, továbbá mennyire érzékeny arra az adott személy.

A szakember kiemelte azt is, hogy az allergia jellemző ismertetőjelei leginkább egy megfázáshoz hasonlítanak. Kellemetlenséget okozhat ezáltal a mindennapok során az orrfolyás, az orrdugulás, a változó gyakoriságú tüsszögés és köhögés, könnyezés, de szem- vagy bőrviszketés is előfordulhat.

Több allergén okozhat problémát

A megyei tiszti főorvos érdeklődésünkre elárulta, hogy minél nagyobb a hasonlóság – alakjukban, méretükben és szerkezetükben – a különböző eredetű allergének között, a szervezet védekező rendszere annál kevésbé tud különbséget tenni. – Különösen igaz ez akkor, ha a szervezet a hasonló allergének egyikére már fokozottan érzékeny – mondta a szakember. Feketéné dr. Zeke Ildikó kiemelte: hat jól elkülöníthető csoportot tartanak számon a keresztallergiával kapcsolatban, ahol azokon belül gyakori, közöttük azonban ritka a keresztreakció. Ezekbe a csoportokba sorolhatók a csalánfélék, a fészekvirágúak, a nyírfafélék, a nyitvatermők, az olajfafélék és a pázsitfűfélék. Az egyik legismertebb a görögdinnye–parlagfű okozta keresztallergia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában