főzőverseny

2021.05.14. 14:00

Tizenegyedik alkalommal rendeznek nemzetközi főzőversenyt Lapujtőn

Amennyiben a járványhelyzet is lehetővé teszi, június 12-én, szombaton immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a karancslapujtői Duci Csapat Egyesület a Park Party nemzetközi főzőversenyt. Újdonságnak számít, hogy az eseményre két sztárvendég is ellátogat majd.

Gerhát Karina

2019-ben több mint ezer fasírozottat készítettek a Park Partyn, bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Reméljük, hogy idén meg tudjuk tartani a Park Partyt, hiszen a tavalyi sajnos a vírushelyzet miatt elmaradt – mondta Czakó Zoltánné. A Duci Csapat Egyesület elnöke hozzátette: több mint tíz esztendővel ezelőtt eldöntötték, hogy mindig májusban rendezik majd meg a nemzetközi főzőversenyt.

– A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség észak-bükki szervezetének tagjai vagyunk, közösen szoktuk megbeszélni, hogy mikor legyen a Park Party, hiszen minden héten más-más településen vannak a rendezvények, és nem akarjuk, hogy ütközzenek az időpontok. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt egy hónappal eltoltuk ezt a rendezvényt. Reméljük, hogy június 12-re már sokan megkapják a vakcinát és szabadabb, gondtalanabb lesz az életünk, illetve a szabadtéri rendezvények megtartását is megengedik addigra. Nagyon bízom abban, hogy így lesz, mert nincs B tervünk. A Park Partykon eddig még soha nem volt sztárvendég, idén azonban kettő is lesz: Veréb Tamás és Kökény Attila. Utóbbi még nem járt a környéken, gyönyörű hangja van, nagyon sokan kedvelik, többek között én is – emelte ki Czakó Zoltánné.

2019-ben több mint ezer fasírozottat készítettek a Park Partyn, bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe | Fotó: H. M. / NMH

Kifejtette továbbá: ezenkívül egész napos programok, műsorok lesznek, amelyek hasonlítani fognak az eddig megszokottakhoz. Szeretnék őrizni a hagyományokat, ezért többen is karancslapujtői népviseletbe öltöznek majd, a fellépőknek, illetve a meghívott vendégeknek pedig helyben készített töltött káposztával fog kedveskedni a Duci Csapat Egyesület. Lesz VIP-sátor is, ahová karszalaggal lehet majd belépni.

– Az eddigiekhez képest változik a konferanszié. Eddig mindig az egyesület tagjai közül vállalta valaki, idén azonban Vajtó László riporter, műsorvezetőt hívtuk meg. Ő oldja meg a hangosítást is, továbbá kifaggatja a csapatokat: honnan jöttek, mit készítenek. Már a szállásokat is lefoglalták, hiszen a Park Partyra az ország számos pontjáról érkeznek. Eddig a környékbelieken kívül Karcagról, Dánszentmiklósról, Nagykátáról, Szolnokról jelezték, hogy tiszteletüket teszik a nemzetközi főzőversenyen.

Azt gondolom, most sokkal többek jönnek majd Karancslapujtőre, mint eddig, mert az emberek már nagyon ki vannak éhezve a rendezvényekre, vágynak a kikapcsolódásra, ami nem is csoda, hiszen már több mint egy éve úgymond be vannak zárva – tudtuk meg Czakó Zoltánnétól.

Kérdésünkre elmondta, egy pályázatot is benyújtottak, amelyet pozitívan bíráltak el, így kétmillió forintot nyertek a rendezvény lebonyolítására.

– A feléből finanszírozzuk a két sztárvendéget, a másik részét pedig a többi kiadásra költjük. Soha nem volt még nyertes pályázatunk, ezért ez a mostani külön öröm számunkra. A vendégeknek, illetve a csapatoknak eddig is nagyon tetszett a Park Party, azonban azt gondolom, hogy a két sztárfellépő most még jobban emelheti a színvonalat. A rendezvényünket az elmúlt évekhez hasonlóan idén is támogatja a helyi önkormányzat – hangsúlyozta Czakó Zoltánné.

Öt fővel indultak, de ma már harmincan vannak az egyesületben

A Duci Csapat 2006-ban alakult. Tevékenységük legfőbb célja az elfelejtett magyar konyha kutatása, továbbá községük hagyományos, kulturális eseményei, valamint a palóc ízek bemutatása országszerte és külföldön egyaránt. Évente közel 40 rendezvényen, főzőversenyen vesznek részt, de különböző gasztroturisztikai vendégként is járják az országot. 2008-ban a Magyar Nemzeti Gasztronó­miai Szövetség észak-bükki szervezetének tagjai lettek, míg hivatalosan bejegyzett egyesületté 2011. január 16-án váltak. A csapat a kezdetek kezdetén öt főből állt, közülük a mai egyesületben már csak ketten maradtak. Az egyik Czakó Zoltánné, a másik pedig Pintér Éva alelnök. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis azóta 30 főre bővültek, hiszen mindig csatlakoztak hozzájuk új tagok is. – A családom után a legfontosabb a főzés és a Duci Csapat Egyesületben való tevékenykedés. Az évek során sok helyre eljutottunk, ahol bemutattuk a helyi specialitásainkat, és rengeteg embert megismertünk – mondta Czakó Zoltánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában