hivatás

2021.05.27. 19:52

Pista nővér csaknem ötven évig ápolta a betegeket a salgótarjáni kórházban

Már csak napok választják el, hogy több mint negyvenhét évnyi szolgálat után nyugállományúnak tudhatja magát. Eddigi életpályájának egyik sajátos vonása, hogy a szűk öt évtizedet gyakorlatilag egy területen, a betegellátásban töltött el. A Salgótarjánban született homokterenyei Bohács István már nagyon fiatalon vonzalmat érzett az orvosi, ápolói munka iránt. Az utóbbi volt reálisabb alternatíva, de a kezdő lépéseket a megyei kórházban beteghordóként kellett megtennie.

Csongrády Béla

Bohács István a Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház kiváló ápolója címet is megkapta színvonalas munkájáért

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A következő fokozat a segédápolói volt, s egymás után végezte el az előrelépéshez nélkülözhetetlen tanfolyamokat, tette le a szükséges szakvizsgákat is. Az ápolói gyakorlati tevékenységéhez sok segítséget kapott Rigó Mária osztályos nővértől, akinek máig hálás ezért.

A hosszú évek során dolgozott belgyógyászati osztályokon, az úgynevezett stroke-, legutóbb pedig az ideggyó­gyászati osztályon. A kórházi éveket kétszer szakították meg máshová kötődött időszakok. Először mint katona töltött tizenegy-tizenegy hónapot Nagygomboson, illetve Nógrád községben, majd a szénbányák ménkesi és szorospataki üzeménél néhány évet egészen a felszámolásig.

Azonban szakmájához, hivatásához egyik esetben sem lett hűtlen. A honvédségnél úgymond felcser szerepet töltött be, a bányavállalatnál viszont üzemi szakápolóként dolgozott. Amikor bezárták a bányákat, visszakerült eredeti munkahelyére, a megyei kórházba. Igyekezett lépést tartani a növekvő szakmai követelményekkel s gazdagodott olyan ismeretekkel is, amelyek a rehabilitáció vagy az oxiológia, azaz sürgősségi ellátás terén szükségesek. Sokan Pista nővérnek hívták, s ez Bohács Istvánt soha nem zavarta, hiszen maga választotta ezt a szeretett pályát.

Bohács István a Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház kiváló ápolója címet is megkapta színvonalas munkájáért | Fotó: H. M. / NMH

S hogy milyen színvonalon végezte, azt egyértelműen két kitüntetés is igazolja. Az egyiket 2006. május 10-én, az ápolók napja alkalmából kapta: a betegek mellett teljesített magas színvonalú ápolási tevékenységéért a Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház kiváló ápolója címet adományozták számára. 2014. március 29-én az intézmény érdekében kifejtett eredményes munkája mellett a dr. Bercsényi Lajos által aláírt főigazgatói dicséret immár művészi tevékenységét is illette, minthogy akkor már éppen harminc éve volt ismert és elismert – jó ideje hivatásos előadóművészi vizsgával is rendelkező – magyarnóta- és népdalénekes. 1984-ben a Nyílik a rózsa című, Antal Imre és Kudlik Júlia vezette legendás televíziós vetélkedőben tűnt fel s lett a nézők kedvence, amelyet a közönségdíj igazol legbeszédesebben.

Ugyancsak a publikum tetszését, díját nyerte el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Nógrád Megyei Szervezete által 2018-ban Romhányban megrendezett Prima-díjasok gálaestjén.

Még több ideje lesz a nótázásra

Az éneklés iránti érdeklődése, talentuma igen korán, már kórustagként is megmutatkozott. 16 évesen tanárnője javaslatára jelentkezett a rádióban meghallgatásra, ahol szintén tehetségesnek ítélték. Fel-fellépett különböző rendezvényeken, például lakodalmakban is. Meghatározó volt számára a Nyílik a rózsa, hiszen azáltal ismerte meg a nagyközönség. Évek óta a Salgótarjáni Magyar Nóta- és Népzenei Egyesület elnökeként rendszeresen és sikeresen szervez nótadélutánokat, bemutatókat. Saját repertoárjából soha nem maradhat ki édesanyja kedvenc száma, a Galambszívet örököltem… című dal. A jövőben még több időt kíván szánni az emberek szórakoztatására, amire igencsak nagy szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában