energia

2021.05.06. 19:52

Fantasztikus, amit a bátonyi kislány tesz: már a fél Kék Túrát bejárta

A hosszú szőke copfos, cserfes Csenge találkozásunkkor pontosan olyan kislánynak tűnik, mint bármelyik negyedik osztályos társa. Aztán szóba elegyedünk, és kiderül, hogy ő hétvégente nem mesét néz a tévében, még csak nem is babázik. Hol hosszabb, hol rövidebb túrákat tesz a szüleivel, kirándulásaik során már félig bejárták az Országos Kéktúra útvonalat és szép számmal teljesítettek teljesítménytúrákat is.

Gulyás Edina

A negyedik osztályos Csenge szüleivel már félig bejárta az Országos Kéktúra útvonalát

Forrás: Beküldött

A tanórákat követően, az udvaron éppen az öreg házőrzőt dögönyözi Faragó Csenge Szirka, érkezésemre szabadjára engedi a négylábút és a házba vezet. A bejárati ajtó mellett a falat szinte beborítja a szalagon lógó érmek sokasága, a legtöbbet Csenge gyűjtötte, de a szülei is kaptak néhányat.

– Asztmás vagyok, egy budapesti orvos javasolta, hogy a jó levegőn, hegyes-dombos vidéken kiránduljak sokat. Ezért kezdtünk édesanyámékkal heti rendszerességgel sétálni még óvodás koromban. Kezdetben csak a környéken tettünk kisebb távokat, majd ahogy idősebb lettem egyre hosszabb és nehezebb túrákon vettünk részt – meséli Csenge.

A család végül úgy döntött, hogy a különböző egyesületek által szervezett és a túranaptárban meghirdetett eseményeken vesznek részt. Időközben a salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesületének tagjai lettek. Az Országos Kéktúra útvonalának közel felét teljesítették már, de természetesen a céljaik közt szerepel az 1162 kilométernyi túraútvonal hiányzó szakaszainak megtétele is.

A negyedik osztályos Csenge szüleivel már félig bejárta az Országos Kéktúra útvonalát
Fotó: Beküldött

– Csenge még 2019-ben megkapta a 300 kilométer teljesítéséért járó, 14 éves kor alatt adható elismerést. Ezenkívül a kilencből már négy tájegységi jelvénye is megvan. A több mint 1100 kilométeres útvonalat ugyanis kilenc szakaszra osztották, ezek teljesítése után jár a jelvény – veszi át a szót Faragó-Krajcsi Tímea, Csenge édesanyja, hozzátéve: – 2018 őszén döntöttünk úgy, hogy elkezdünk teljesítménytúrázni is, mert míg a kéktúra útvonalán a látnivalók a vonzóak, addig utóbbinál különböző kupákat hirdetnek, pontszámokat és minősítéseket lehet gyűjteni. Csenge tavaly a 14 év alatti korosztályban elnyerte az év teljesítménytúrázója elismerést.

A kislány nagyon szeret a friss levegőn lenni, aminek köszönhetően sokat javult az egészségügyi állapota. A környezetismeret-órákra sem kell sokat tanulnia, ugyanis testközelből ismeri meg a hazánkban található növényeket, fákat és erdei állatokat. Azonban azzal, hogy hétvégente is korán kell kelnie, nincs kibékülve.

Két polcot is megtöltenek az elnyert teljesítménytúra serlegek
Fotó: Beküldött

– Januártól decemberig, időjárástól függetlenül szinte minden hétvégén útra kelünk hármasban az édesanyámmal és az apukámmal. Nem egyszer vettünk már részt éjszakai túrán is. A legfontosabb felszerelésünk a jó túrabakancs, ami tartja a bokát, és az esőkabát is jó szolgálatot tesz. Természetesen harapnivaló, víz és térkép is mindig van a hátizsákunkban – közölte Csenge, aki büszkén mutatta a két polcot megtöltő kupáit, amelyeket a teljesítménytúrák alkalmával kapott.

A koronavírus-járvány miatt most még csak egyénileg lehet teljesíteni a meghirdetett eseményeket, a közelmúltban Csenge a 90. teljesítménytúráján vett részt, csak az elmúlt évben több mint 800 kilométert tett meg közösen a család.

Több különböző tanulmányi versenyen is eredményesen szerepelt már

A rendszeres túrázás mellett Csenge a tanulást sem hanyagolja el, mint mondja, kedvenc tantárgya a nyelvtan, az irodalom és az ének-zene. Olvasóversenyen is részt vett: az ott megjelölt hat könyv elolvasását követően kellett azzal kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A Tudásbajnokság elnevezésű online megmérettetésen megyei első lett, nyelvtanból az országos döntőbe jutott. A Honismereti versenyen pedig országos első helyezést ért el. – Kevés szabadidőmben szeretek kerékpározni és olvasni, ezenkívül úgynevezett gyémántszemes kirakót is készítünk az édesanyámmal. Egy ragadós felületű, festővászonhoz hasonlító lapra kell egy eszköz segítségével a megfelelő apró darabokat illeszteni. Amikor elkészülünk, nagyon szép, gobelinhez hasonlító képek születnek – avat be Csenge, hozzátéve: – Tavaly kipróbáltam a Running Warrior elnevezésű versenyt is, ezen különféle akadályokat kell teljesíteni futás közben. Nagyon megtetszett, jövőre szeretnék részt venni a Salgótarján Spartan Race akadályfutó versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában