érettségi 2021

2021.05.03. 19:52

Így zajlott az érettségi első napja Nógrád megyében

Hétfőn reggel kilenc órakor a magyar nyelv- és irodalom tantárggyal megkezdődtek hazánkban, így megyénkben is az írásbeli érettségik. Az iskolákban különös gondot fordítottak a járványügyi óvintézkedések betartására, illetve a tanulók összezsúfolódásának megelőzésére. Több intézmény vezetőjét is megkerestük, akik kivétel nélkül arról számoltak be, hogy az idei első érettségi nap teljesen zökkenőmentesen lezajlott.

V. E., K. K.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Idén 965, a középfokú tanulmányai végén álló tanuló adhat számot tudásáról szűkebb hazánkban. Közülük 483-an jelentkeztek emelt szintű vizsgára is. Az érettségi első napján – a hagyományoknak megfelelően – a magyar nyelv- és irodalom tudásukat csillogtathatták meg a fiatalok.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ intézményeiben 163 diák vágott neki a mérföldkövet jelentő tesztlapok kitöltéséhez.

Mogyorósi Attila, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatója elmondta: az idei számonkérés első napja náluk teljesen zökkenőmentesen lezajlott.

– Közép szinten száz, míg emelt szinten huszonkét tanuló oldotta meg magyar nyelv- és irodalom tesztlapot. Az épületbe a fiatalok természetesen kézfertőtlenítés és hőmérséklet ellenőrzést követően léphettek csak be. Azért, hogy megakadályozzuk a fiatalok összezsúfolódását, az iskola másik ajtaját is kinyitottuk, és azon keresztül is fogadtuk a vizsgára érkezett tanulókat – mondta Mogyorósi Attila.

Magyar nyelv- és irodalom tantárggyal megkezdődtek hétfőn az írásbeli érettségik | Fotó: L. B. / NMH

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) intézményeiben összesen 421 diák tesz érettségit idén. A legtöbben a NMSzC Táncsics Mihály Technikumában vizsgáznak. Juhászné Janik Beatrix, az intézmény igazgatónője úgy fogalmazott, hogy a szervezés tekintetében minden terv szerint zajlott az első nap.

– A számonkérés ideje alatt is folyamatos volt a fertőtlenítés a mosdókban és a folyosókon. Az iskolába történő beléptetés két oldalról zajlott a fiatalok összetorlódásának megelőzése érdekében. Természetesen a kézfertőtlenítés, a maszkellenőrzés és a testhőmérséklet-mérés idén is kötelező volt. A magyar érettségi bármilyen szabálytalanság, illetve rendkívüli eset, például rosszullét, nélkül ért véget az intézményünkben – mondta Juhászné Janik Beatrix, aki azt is elárulta, hogy reggelről egy meglepetés várta a fiatalokat a padon. A Táncsics végzős diákjai számára minden évben két szalagot rendel az iskola vezetése. Mivel ezek közül idén – minden ünnepélyes keretet mellőzve, még az iskola bezárása előtt – csak az egyiket kaphatták meg a diákok, így az érettségizők a padjukon találhattak rá a második kitűzőre.

A tavalyihoz hasonló módon léphettek be a diákok a NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában. Tanka Ágnes, az iskola igazgatója kifejtette: a főbejárat helyett a hátsó ajtót használták, így a gyerekek a lehető legrövidebb úton érhették el és hagyhatták el a vizsgatermeket. Az érettségi első lépése itt is a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet ellenőrzése volt.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy a diákok kivétel nélkül maszkban érkeztek a megmérettetésre. A vizsgáról kilépve a tanulóink többsége arról számolt be, hogy az érvelést és a novellaelemzést választották. Úgy éreztem, hogy a fiatalok megbirkóztak a feladatokkal, de a végeredménnyel kapcsolatban biztosat természetesen majd csak az érdemjegyek mutatnak – hangsúlyozta Tanka Ágnes.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ gondozásában működő négy gimnáziumban összesen 381 tanuló érint a két héten át zajló számonkérés.

A pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium igazgatója, Horváthné Tajti Ágnes arról számolt be, hogy az érettségi első napján hiánytalan volt a tanulói létszám, illetve a szervezéssel kapcsolatban sem tapasztaltak problémát. Az igazgató azt is kifejtette, hogy a diákok többsége a barátságos jelzővel illette a magyar nyelv- és irodalom feladatsort.

Könnyűnek találták a feladatokat

Ahogyan az előző évben a vizsga idén is reggel kilenc órakor kezdődött. Középszinten az első feladatlap megoldására 90, a másodikra pedig 150 perc, míg az emelt szintű vizsgára összesen 240 perc állt a diákok rendelkezésére. A középszintű érettségi első része az 1848/149-es szabadságharcról szólt, míg az esszéfeladatoknál egy Mikszáth-novella elemzés, vagy egy Arany és egy Tóth Árpád vers összehasonlítása közül választhattak a diákok.

Magulya Ildikó, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium végzős diákja az érdeklődésünkre elmondta: a vártnál könnyebbnek találta a feladatokat, így mind a két tesztlapot a megoldásra rendelkezésre álló idő lejárta előtt le tudta adni.

– Digitális oktatásban ugyan nem volt személyes kapcsolatunk a tanárainkkal, de úgy érzem, így is fel tudtak készíteni minket az érettségire. A szövegértésnél az érvelést választottam, míg a második részben Tóth Árpád és Arany János létösszegző verseinek összehasonlítása mellett döntöttem – mondta Magulya Ildikó, aki azt is elárulta, hogy a holnapi matekérettségi feladatoktól kicsit jobban tart. A diák véleménye szerint az salgótarjáni gimnáziumban jól megszervezték a vizsgát. Az iskola előtt a kézfertőtlenítés és a hőmérséklet ellenőrzés is fennakadás nélkül zajlott, illetve a pedagógusok ügyeltek a maszkviselés szabályainak betartására is.

Az iskolákban különös gondot fordítottak a járványügyi óvintézkedések betartására | Fotó: Beküldött

A salgótarjáni Bolyai János Gimnázium megszólított vizsgázói szerint, rendben zajlott az idei érettségi első napja, mindenki szigorúan betartotta a járványügyi előírásokat. Ahogyan tavaly, így idén is legfeljebb tíz fő tartózkodhatott egy tanteremben, megtartva egymástól a biztonságos távolságot. A maszkviseléssel kapcsolatban a diákok megjegyezték, hogy ha valaki kényelmetlennek ítélte, akkor levehette a teremben, a folyosón viszont már újra fel kellett vennie. Hozzátették: az osztálytermekben a tanárok rendszeresen szellőztettek, a mosdókat folyamatosan fertőtlenítették, illetve kézfertőtlenítőt is több helyiségben helyeztek el.

A feladatokat illetően a Bolyai végzősei is hasonlóan vélekedtek, többségük könnyedén vette az akadályokat, sem a szövegértési és sem a szövegalkotási feladatok nem jelentettek gondot szinte egyiküknek sem. A diákok az első részben általában az érvelést választották, a második részben pedig a verselemzést. A megkérdezett diákok zöme jó vizsgaeredményere számít, a távoktatás ellenére is. Mint elmondták nem jelentett számukra gondot a felkészülés. Azzal érveltek, hogy aki szeretné folytatni a tanulmányait az mindent megtesz a cél érdekében, ezen az oktatási forma nem változtat.

Kedden matematika tantárgyból adnak számot az érettségizők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában