a nyár ízei

2021.05.18. 07:10

Elstartolt a fagyiszezon: a nógrádi szakemberek elárulják, hogyan készül az igazi hűsítő finomság

Szűkebb hazánk elismert cukrászai elmondták a véleményüket a fagylaltokról és azt, hogy milyen mostanság a leginkább kedvelt ízvilág. Beavattak, hogyan készül egy minőségi desszert úgy, hogy nem tartalmaz mesterséges anyagokat és a lehető legegészségesebben élvezhessük a különböző ízeket. Még a diétát követőknek sem kell lemondaniuk a hűsítő finomságról.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A balassagyarmati Jagyutt Péter országos és nemzetközi cukrászversenyeken is kimagasló eredményeket ért már el, idén pedig miniszteri elismerő oklevelet kapott a munkájáért. Portálunk megkeresésére beszélt a fagylaltokról és elárulta, miben is rejlik a titok.

– Egy jó cukrász kicsit mindig szerelmes az általa készített édességekbe, szívvel-lélekkel készíti azokat. Ez alól a fagylalt sem kivétel. Mint minden más süteménynél, itt is nagyon fontos a frissesség és a minőségi alapanyag. Főleg a nyári szezonban ezeknek a desszerteknek húzó hatása van a cukrászágazatra – mondta Jagyutt Péter.

Hozzátette: a gasztronómia folyamatosan fejlődik és követni kell a vendégek ízlésének a változását is. Amellett, hogy egy jó fagyi hűsít és élvezetet nyújt, még számos kritériumnak kell megfeleljen. Ma már lényeges a látvány is, hogy az adott termék esztétikailag is kívánatos legyen.

Fotó: H.M. / NMH

Kiemelte, hogy Nógrád megyében igazán finom bogyósok teremnek, amelyekből első osztályú gyümölcsfagylaltok készíthetők. Ezek mellett a tejalapú finomságok is igen népszerűek, és az örök kedvenc a vanília-csokoládé-puncs trió.

– Jellemző a vásárlókra, hogy egyre inkább az íz­kom­bi­ná­ci­ó­kat keresik. Megfigyelhető, hogy sokszor a süteményekből – például Eszterházy-szelet, tiramisu – lesznek a fagylaltízek. Növekszik az igény a cukormentes, a vegán- és a paleoédességek iránt is. Ez leginkább a városokban, a nagyobb forgalmú helyeken mutatkozik meg – mesélte a mestercukrász, aki szerint mára lecsengett az a tendencia, amikor is a színekkel próbálták meg elcsábítani a vásárlókat. Most inkább a természetesség dominál.

Fotó: H.M. / NMH

Szó Gellért, a Salgótarjánban is tevékenykedő cukrász egyetért abban Jagyutt Péterrel, hogy a minőségi alapanyag és a szeretet a kulcsa a kiváló fagylaltnak.

– Naponta, frissen kell elkészíteni ezt a hűsítő édességet, mert a legjobb cukrászok nem használnak tartósítószereket. Mi csak természetes anyaggal dolgozunk, mert nemcsak az íz a fontos, hanem az is, hogy a lehető legegészségesebb termék kerüljön a vásárló elé – avatott be Szó Gellért.

Hozzátette: nagyon népszerűek a laktóz- és cukormentes termékek. Utóbbinál maltitolt használnak, mert a diabéteszes vásárlók számára ez sokkal előnyösebb, mint a legtöbb cukorhelyettesítő. A tejes, főzött és nem diabetikus fagylaltoknál többféle cukrot is használnak annak érdekében, hogy az édesség csak fokozatosan kezdjen el olvadni.

Emelkedett az alapanyagok ára

Salgótarján szélén található cukrászdájában Bayer Éva már több évtizede készíti a különböző fagylaltokat. Esküszik a minőségi alapanyagokra, és véleménye szerint nem szabad kispórolni belőle a legjobb hozzávalókat. A frissesség alapvető a minőségi fagylaltnál. – A kilencvenes években sokkal nagyobb igény mutatkozott a kézműves cukrásztermékekre. A fagylaltból akkoriban a többszöröse fogyott, mint jelenleg. Az igények változnak, de nálunk a legkelendőbb még mindig a csoki-vanília-citrom hármas. A gyerekek rajonganak a színes különlegességekért és nagy sláger náluk a rágógumiízű, kék színű édesség – fogalmazott a cukrász. Hozzátette: a pandémia hatására az alapanyagok ára óriási mértékben – nagyjából harminc százalékkal – emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában