ima

2021.05.16. 11:20

A nógrádi hívők is örülnek a szentmiséknek, hiszen a személyes részvételt semmi sem pótolhatja

Több mint egy hónapos szünet után április közepétől ismét tarthatnak nyilvános liturgiákat megyénk katolikus templomaiban. Ennek a papok, az akolitusok és a hívők egyaránt örülnek, hiszen bevallásuk szerint a szertartásokon való személyes részvételt semmi sem pótolja.

Gerhát Karina

Marti József esperesplébános online liturgiákkal biztosította a hívők számára a lelki feltöltődést

– Fantasztikus érzés, hogy hosszú hetek után végre élőben vehetek részt a szentmiséken. Számomra az online szertartás nem az igazi, de hála a technikának és a leleményes papoknak, hogy így is próbálták összefogni a közösségeiket és biztosítani nekik a lelki feltöltődést – mondta el Langáné Menczel Judit.

A sóshartyáni hívő hozzátette: számára sokkal különlegesebb érzés személyesen részt venni a liturgiákon, szentáldozáshoz járulni, ezeket az online szertartások nem pótolják.

– A helyi egyházközség munkatársaként már alig vártam a plébános hívását, hogy az egyházmegye végre engedélyezi a szentmiséken való részvételt – mesélte Langáné Menczel Judit.

Kasza Boglárka etesi hívő szintén örült, amikor olvasta: újra részt tud venni a szertartásokon, ismét áldozhat és közösségben lehet a többiekkel.

– Végre újból teljesnek és Istennek szenteltnek éreztem a vasárnapot, illetve mivel hétköznap is gyakran járok liturgiára, így boldog voltam, hogy azokat a szertartásokat is vissza tudtam iktatni a napirendembe. Nagyon üresek voltak nélkülük a hétköznapok és a vasárnapok. Elsősorban a szentáldozás, a közösség, a szentgyónás hiányzott. Mivel online térben tanítottam és sok időt töltöttem a laptop előtt, ezért nagyon nehezen ültem le vasárnap is a gép elé. A legtöbbször inkább egy esti rádióközvetítést választottam. Azonban a szentáldozás és a hívő közösség nélkül mégsem volt az igazi. Az atyák viszont megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni ebből a helyzetből a tartalmas prédikációkkal, ezért hatalmas köszönet illeti őket. Nagy öröm volt számomra, hogy a plébánosok több helyen is áldoztattak, így aki tehette, legalább vasárnaponként szentáldozáshoz járulhatott – emelte ki Kasza Boglárka.

Dénes Katalin ságújfalui hívő is nagyon várta már, hogy ismét megnyíljanak a templomok kapui.

– Hiányzott a közösség, gyökértelennek éreztem magam. Azonban bízom benne, hogy azokban a nehéz hetekben, amikor nem tudtunk személyesen részt venni a szentmiséken, megvalósult az, hogy minden otthon Isten háza lett. Gondolok itt az imádságra, illetve az egymásért fohászkodásra, annak ellenére, hogy nem találkozhattunk. Személy szerint a szokásosnál is jobban odafigyeltem embertársaimra és több jó cselekedetet hajtottam végre. Az online szertartásokat nem követtem, ugyanis a személyes jelenlétet nem tudta pótolni a technika csodája. Ezt a megoldást a szükséghelyzet miatt kialakított pótléknak gondolom. Egyházunk erre az időszakra javasolta a Szentírás olvasását, a zsolozsma és a rózsafüzér imádságot, a mindennapi elmélkedést. Ennek megvalósítására törekedtem – tudtuk meg Dénes Katalintól.

Hegedűs Gergő akolitus szintén örül neki, hogy ismét lehet templomba menni. Számára a szentmiséken való részvétel mindig lelki feltöltődést nyújt és új lendületet ad a hétköznapok forgatagában.

– Akolitusként nagyon jó érzés, hogy újra tarthatok liturgiákat, ismét együtt lehetünk a hívőkkel, közösen imádkozhatunk. Számomra a vasárnapot a szentmise, az igeliturgia teszi igazán ünneppé, elválasztva a mindennapoktól. Nem ugyanaz tévében megnézni egy szertartást vagy élőben részt venni rajta. A televízióban nézve kívülállónak éreztem magam. Most, hogy visszaállt a rend, ez az űr megszűnt, s így újra teljesnek érzem a heteket. Személyesen részt venni egy szertartáson, vagy éppen liturgiát tartani mélyebb lelki töltetet ad számomra, mintha meghallgatnám azt a médián keresztül. Ugyanakkor köszönetet kell mondani mindazoknak, akik megvalósították az online közvetítéseket, mert legalább ebben a nehéz időben is volt lehetőség lelki töltekezésre – hangsúlyozta Hegedűs Gergő.

Marti József esperesplébános online liturgiákkal biztosította a hívők számára a lelki feltöltődést

Újból vannak igazi ünnepek

– Jó érzés, hogy ismét hívők jelenlétében mutathatom be a liturgiákat. Nagy boldogság számomra, hogy újból vannak ünnepeink, gondolok itt az elsőáldozásokra – mondta el portálunknak Marti József.

Az esperesplébános hozzátette: a saját egyházközségeiben azt tapasztalta, hogy az emberek nehezen tudtak elszakadni az online szertartásoktól. Amikor feloldották a tilalmat és újból lehetett szentmisékre járni, akkor voltak páran, akik megreklamálták, hogy miért nincsenek online liturgiák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában