szabálysértés

2021.04.09. 13:58

Tavaly 16 esetben vezették félre telefonbetyárok a nógrádi tűzoltókat

Anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Több alkalommal is érkezett már szándékosan téves bejelentés szűkebb hazánkban az Országos Mentőszolgálathoz, de a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz is.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat sajtószóvivője elmondta, hogy a 112 sok esetben kiszűri az indokolatlan hívásokat, de a kivonuló mentők időnként találkoznak vaklármával, amikor nem találnak beteget a helyszínen.

– Ennek legtöbbször az az oka, hogy a bejelentő nem várja meg a mentőket a beteg mellett, akiről kiderül, hogy csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett és hazament. Ezt nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált – közölte Győrfi Pál.

Túl sokba kerülhet a telefonbetyárok rossz tréfája vagy a rosszindulat
Fotó: L. B. / NMH

Hozzátette: amennyiben a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, például azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban vagy a szomszédját akarja felébreszteni, a mentőszolgálat rendőrségi eljárást kezdeményezhet.

Tavaly egyébként megyénkben összesen tizennégy ilyen eset volt.

A sajtószóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a rosszindulatú riasztások mintegy 50 ezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben (például légi mentés esetén) a költségek sok százezer forintra is rúghatnak. Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek az alaptalan bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá.

Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elárulta, hogy tavaly 16 esetben érkezett szándékosan megtévesztő bejelentés a megyei fő- és műveletirányító ügyeletre, amelyek mindegyikében hamis tűzesetről számoltak be. Idén eddig 2 ilyen hamis bejelentés adott feleslegesen munkát a megyei tűzoltóknak, amelyek során azt állították, hogy kigyulladt a nádas, valamint a kert végében égett a gaz és az avar.

– A szándékosan megtévesztő jelzések szabálysértésnek minősülnek és jelentős fizetési kötelezettséget vonhatnak maguk után. Akár elzárással vagy 5 ezer forinttól egészen 300 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is büntethető. Jelenleg több eljárás is folyamatban van a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság feljelentése alapján – hangsúlyozta Molnár Adrienn.

A megbízott szóvivő kiemelte, hogy a szándékosan téves bejelentések veszélye abban rejlik, hogy ez alatt az idő alatt máshol szükség lehet a tűzoltók beavatkozására.

Az ilyen esetek során a komoly összegű vonulási költséggel rendelkező tűzoltógépjárművek nemcsak fölöslegesen vonulnak, de elvonják a hivatásos egységet egy olyan esetleges eseménytől, amely valóban gyors és azonnali tűzoltói beavatkozást igényelne, s talán a túlélést jelentené valakinek.

Gondolhatunk akár egy közlekedési balesetre, ahol néhány másodperc is sokat számít, ha emberéletről van szó, de éppúgy lehet szó egy zárttéri tűzről, ahol szintén minden másodperc számít.

Mi is az a 112-es segélyhívó szám?

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelyen azonnali segítség kapható a készenléti szervektől. A szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyen hívható. Hozzátette: hazánkban Miskolcon és Szombathelyen alakították ki a hívásfogadó központokat, ahol az operátorok fogadják, megszűrik és szükség esetén onnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes és intézkedő készenléti szervek részére. A sajtóreferens arra is kitért, hogy a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában