koronavírus

2021.04.24. 11:28

Nincs hiány fertőtlenítőből, maszkból és gyógyszerből megyénk patikáiban

A koronavírus harmadik hullámában a kórházi kezeléseknél hatékonyan alkalmazott Favipiravir nevű gyógyszert már a háziorvosok is felírhatják. Megyénk patikáiban kezdetben megnőtt a kereslet a pirula iránt, de napjainkban a vásárlók igényét mindenhol ki tudják elégíteni. A védekezéshez szükséges maszkokból és fertőtlenítőkből sincs hiány.

Gulyás Edina

Nógrád megye gyógyszertáraiban semmiből nincs hiány a koronavírus-járvány idején

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

– Éppen abban az időben tetőzött a járvány Nógrád megyében, amikortól a háziorvosok felírhatják a Favipiravir nevű készítményt. Így kezdetben megnőtt a kereslet a gyógyszerre, azonban a járvány csökkenésével megcsappant az igény iránta – tájékoztatta lapunkat dr. Ádám György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének elnöke.

Mint mondta, nem tud arról, hogy a megye gyógyszertáraiban az elmúlt időszakban hiánycikk lett volna a pirula. Ismeretei szerint napjainkban sincs olyan patika, ahol ne lehetne azt beszerezni.

Nógrád megye gyógyszertáraiban semmiből nincs hiány a koronavírus-járvány idején
Fotó: Illusztráció / NMH

– A húsvéti ünnepek alatt három napon keresztül ügyeltem Balassagyarmaton. Nagypénteken megnövekedett az igény a Favipiravir iránt, így rendkívüli kiszállítást kértem az ellátást biztosító Hungaropharma nagykereskedőtől, amely másnap délelőttre meg is érkezett. Elmondható, hogy a hosszú hétvégén sem jelentett problémát a betegek ellátása – fogalmazott az elnök. – Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet elrendelte a rendkívüli és azonnali közvetlen kiszállításokat a kórházakba is azon a hétvégén. A betegek közvetlenül kézhez kaphatták a szert a sürgősségi osztályon.

Mint mondta, a Covid-gyógyszer a betegség kezdeti stádiumában írható fel és akkor a leghatékonyabb.

Kiváltása előtt egy kérdőívet kell kitölteni, amelyben a fogamzásról, gyermekvállalásról kell nyilatkoznia a gyógyszert szedő nőnek és férfinak egyaránt.

– Mivel nem tudni, hogy a pirula a születendő gyermekre milyen hatással lesz, ezért a gyermekvállalás a gyógyszer szedésével együtt kerülendő. Erre az orvos és a patikus is felhívja a betegek figyelmét.

Dr. Ádám György kitért arra is: a vírus első hullámában tapasztalt hiány a maszkok és a fertőtlenítőszerek tekintetében mára már nem érzékelhető. Volt olyan időszak ugyan, amikor mindenki az FFP2-es maszkot kereste, azonban ez néhány napon belül megoldódott.

A különféle fertőtlenítők és kesztyűk is bőven rendelkezésre állnak. Esetenként az apás szüléshez alkalmas szettekre kell várni.

– Kezdetben hamar elkapkodták a Favipiravirt, voltak ellátási problémák, azonban ez néhány nap alatt rendeződött, ugyanis egy második hazai gyártó is elkezdte készíteni az azonos hatóanyagú pirulát – fogalmazott dr. Koncz Ferenc, a bátonyterenyei kastélykerti patika gyógyszerésze. – Két héttel ezelőtt még naponta legfeljebb 10 dobozzal lehetett rendelni a készítményből, ami rendszerint el is fogyott. Mára csökkent a kereslet a termék iránt, volt már egy-két nap, amikor egyetlen dobozt sem adtunk ki.

A gyógyszerész arról is beszámolt, hogy a tavaszi időszakkal ellentétben a vírus harmadik hulláma alatt nem volt hiány a védőeszközökből Bátonyterenyén sem. A különféle kézfertőtlenítők, az orvosi és az FFP2 típusú maszkok is rendelkezésre állnak, az áruk pedig a járvány kezdetéhez képest jelentősen csökkent.

Korán kifejti jótékony hatását, ami egy hétig tart

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a Favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető – tájékoztat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutatóknak háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát. A Favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5–7 napig várhatunk jótékony hatást, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató betegek esetében is elkezdődhet a kezelés. A gyógyszert a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában