felújítás

2021.04.14. 13:50

200 millió forintból élesztenék újra a lepusztult Jenői Strandfürdőt

A gazdasági felzárkóztató programnak köszönhetően mintegy 200 millió forintból létesülhet turisztikai attrakció az egykori Jenői Strandfürdő területén. A fejlesztés részeként megvalósulna egy gyógynövényes fürdővizekkel ellátott fürdőház, valamint egész napos programokkal is szolgálnának a turistáknak.

Lászlók Judit

NMH / Ladóczki Balázs

A Jenői Strandfürdőt 1933-ban építették Vitéz Kámory Lajos kezdeményezésére. Az azóta eltelt évtizedekben számos látogatót vonzott a térségben igencsak népszerű létesítmény. Még kempinget is telepítettek a közelébe. Tizenkét évvel ezelőtt azonban veszteséges működésre hivatkozva bezárták. Az egykor szebb napokat is megélt strand gyorsan pusztulásnak indult, és félő volt, hogy az egész enyészetté válik. A jelenlegi önkormányzat azonban úgy döntött, hogy megmenteni, és több ütemben, pályázatok segítségével újra életet lehel bele.

– Jelenleg három fő célunk van. A közösségi tér létrehozása és a strand újjáélesztése már folyamatban van. A harmadik projektünk a bölcsőde létesítése lenne, amire szintén pályázatot nyújtottunk be – mondta Székely József Ede. A település polgármestere hozzátette: – Számunkra mindig fontos volt, hogy a beruházások Diósjenő és az itt élő emberek érdekeit szolgálják. Így a strand esetében egész éves turisztikai attrakció létrehozása a célunk, ami által lehetőséget teremtenénk a szállásadóinknak arra, hogy többnapos programokkal várják az ide látogatókat.

A polgármester kifejtette, hogy a gazdasági felzárkóztatási programban esélyt kaptak arra, hogy 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerjenek el a Jenői Strandfürdő egy részének felújítására. Az összegből az egykori büfé épületét, valamint az öltöző részlegét korszerűsítenék a mai kornak megfelelően. Ezenkívül a két objektum által közrefogott udvarrész is megszépülne.

A fürdőházban helyet kapna két fával fűtött nyolc-tíz személyes dézsafürdő, egy gőzfürdő, egy a Börzsönyre néző panoráma ablakkal felszerelt szauna és egy jakuzzi is. A fürdővizeket pedig a közmunkaprogramban megtermelt négyféle gyógynövénnyel tennék élvezetessé.

 

– A turisztikai attrakcióhoz hozzátartozna még, hogy több elektromos kerékpárt is beszereznénk, amelyeket ki lehetne kölcsönözni. Így a vendégek kényelmesen ellátogathatnak a Börzsöny bármely pontjára. Emellett kajakflottát hoznánk létre, amellyel túrázási lehetőséget biztosítanánk az Ipolyon – mondta Székely József Ede. Hozzáfűzte, hogy a beruházásnak köszönhetően öt új munkahelyet is teremtenének, valamint a fürdőházban az általuk megtermelt gyógynövényeket is értékesítenék.

A Jenői Strandfürdő látványterve | Fotó: Beküldött

A polgármester kitért arra is, hogy a fürdőházat Besenyeiné Somorjai Ágnes, a település jótevője után Ágnes-háznak neveznék el. Ezzel kapcsolatban pedig egy emléktáblát is elhelyeznének majd az épületen.

– A projekttől azt reméljük, hogy jelentősen megnöveli a Diósjenőre látogatók számát, ezáltal pedig a település bevételeit is. Ezenfelül úgy vélem, hogy ennek a fejlesztésnek a megvalósítása hosszútávon segítene minket abban, hogy a Jenői Strandfürdő többi része, azaz a kültéri medence is megújuljon. Bízom abban, hogyha elkészül a fürdőház, a nyitóünnepségen már erről a jó hírről is beszámolhatok – mondta a polgármester.

Ha sikerül megszerezni a támogatást a beruházáshoz, akkor a munkálatok még idén elkezdődhetnek és várhatóan jövő tavasszal fejeződnének be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában