konyhában

2021.04.16. 19:50

Hazai tejből gyárt mediterrán sajtokat nógrádi manufaktúrájában az egykori séf

Hagyományos és különleges kézműves sajtok sorakoznak az erdőkürti sajtmanufaktúrában, ahol az egykori profi séf saját maga gyártja a házi tejből készült, tartósítószermentes termékeket.

Nagy Orsolya

A szakember minden egyes terméket saját maga fejlesztett ki. Vannak olyan sajtok, amelyek akár kilenc hónapot is érlelődnek

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Maga mögött hagyta a nagyvárosi életet és a Nógrád megyei kis faluba költözött Urbán Tibor, hogy megvalósítsa álmát. Mintegy húsz éven keresztül profi szakácsként dolgozott, egy multivállalat vezető séfjeként járta az országot.

– 2014-ben döntöttem úgy, hogy belevágok a sajtkészítésbe, hiszen mindig is érdekelt. Eleinte csupán pár négyzetméteren tevékenykedtem, nem is adtam el senkinek a termékeimből, amíg nem éreztem elég jónak a minőséget. Később viszont az értékesítésbe is belevágtam, és most már egy héten nyolc piacon vannak jelen a sajtjaink – idézte fel Urbán Tibor.

Hozzátette: nagyon sok munka van a kézműves árukkal, de megéri. A mostani vírushelyzet pedig jelentősen nem befolyásolja a tevékenységet, hiszen piacra sokan járnak.

A sajtkészítő mottója a hagyomány és a fejlődés. Ennek tükrében saját maga dolgozza fel a magyar tarka állományától lefejt tejet. Az állattartást és a fejést, amely rendkívül kényes folyamat, egy nógrádi mezőgazdasági szakember kollégája segíti. Minden egyes terméket saját maga fejlesztett ki, rengeteget dolgozott rajtuk. Vannak sajtok, amelyek minimum három hónapig készülnek, de olyan is akad, amelynek érlelése mintegy kilenc hónapig tart.

Urbán Tibor az egyik alkotását, a penészes kéksajtot mutatja. Ezenkívül számos terméket készítenek, például túrót, joghurtokat, vajat, parenyica sajtokat, grillsajtokat és mozzarellát is
Fotó: H.Cs. / NMH

A szakember azt tapasztalja, hogy manapság egyre többen keresik a minőségi termékeket és tudatosan vásárolnak. A sajtok tekintetében pedig a kézműves árukat azért is kedvelik annyira, mert adalékanyag-mentesek, valódi tej van benne és nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert, ellenben sok olcsóbb ipari termékkel. Ráadásul tele van a szervezet számára szükséges kalciummal, fehérjével.

– Nagyon sokféle termékünk van. Készítünk egyebek mellett túrót, joghurtokat, vajat, parenyica sajtokat, grillsajtokat, mozzarellát, de penészes és lyukas sajtokat is. Ezen túlmenően több ízesített is van, így például magyaros sajtkrémmel töltött parenyicatekercs, de használunk csilit, görög szénát és mediterrán fűszereket is. Utóbbit Olaszországból rendelem – közölte Urbán Tibor, aki elárulta, hogy a legnépszerűbb sajtok közé tartozik például a parenyica, de közkedvelt a kéksajt és a camembert is.

A szakember minden egyes terméket saját maga fejlesztett ki. Vannak olyan sajtok, amelyek akár kilenc hónapot is érlelődnek
Fotó: H.Cs. / NMH

Urbán Tibor termékeinek minőségét számos oklevél és díj is bizonyítja. Az elmúlt években ugyanis éremmel térhetett haza például a V. és a VIII. Magyar sajtmustráról, valamint a XIX. és a XXI. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt és Túrófesztiválról is. Elismerték már egyebek mellett a sajtkrémes desszertjét, natúr joghurtját, de az általa készített házi vajat és áfonyás sajtkrémet is.

Idén szűkebb hazánkban először szervezik meg a Nógrád megyei Sajtvásár és Sajtversenyt, amelynek az egyik béri étterem ad majd otthont április 25-én, 10 órától. Az egyik szervező Urbán Tibor. A hagyományteremtő céllal létrejött rendezvényen az érdeklődőknek lehetőségük lesz vásárlásra és kóstolásra. A megye kistermelői, sajtkészítői pedig lezsűriztethetik termékeiket a Sajtkészítők Egyesületének képzett bíráival, és részletes képet kaphatnak termékeik minőségéről.

Címkék#sajt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában