2021.04.10. 19:50
Egyre népszerűbbek a rovarokból készült ételek, így oldódhat meg a fehérjehiány
Az utóbbi években jelentősen nőtt a rovarokból készült élelmiszerekkel kapcsolatos érdeklődés Európában. Többségünk egyelőre csak mint az élővilág érdekes szereplőiként, rosszabb esetben kártevőként tekint a rovarokra, de hamarosan az öreg kontinensen is egyre inkább tányérra kerülhetnek fehérjeforrásként.
Fotó: Shutterstock
Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség, a globalizáció egyaránt arra sarkallja az emberiséget, hogy keressük a fenntartható és alternatív élelmiszer-termelési és fogyasztási megoldásokat, amelyek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – fogalmazott a napokban Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban tartott tájékoztatón.
A miniszter kiemelte: egyre többen fordulnak – és nem feltétlenül valós egészségügyi okból – az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Példaként említette a rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatáról még keveset tud.
Mint mondta, az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amelynek célja, hogy valós és átfogó képet kaphassunk ezekről az új élelmiszerforrásokról.
A hivatal honlapján arról számol be, hogy a fenntartható élelmiszer-termelés megoldásainak keresése a jelenkor egyre égetőbb feladata. Ennek egy lehetséges iránya a hagyományostól eltérő alapanyagok kiaknázása, például a több mint 1900 ehető rovarfaj élelmiszerként történő alkalmazása. A rovarfogyasztás számos ázsiai és afrikai gasztronómiai kultúrának jelenleg is szerves része, s az elmúlt években ugrásszerűen nő azon tanulmányok száma, amely az ezzel járó előnyöket és kockázatokat vizsgálja.
Az Európai Unióban új élelmiszernek minősülnek a rovarok és rovartartalmú élelmiszerek, forgalmazásuk előzetes kockázatbecsléshez és külön engedélyezési folyamathoz kötött. Eddig elsősorban Angliában, Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában merült fel az ilyen termékek iránti kereslet e területek kulturális sokszínűsége miatt.
Több tagállam hatósága is egyetért abban, hogy a potenciális előnyök ellenére a nem ellenőrzött és nem biztonságos forrásból származó rovarok egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Megkérdeztük: Ön megkóstolná-e a rovarokból készült ételeket?
Molnárné Vincze Anita:
– Nem szívesen mondanék le a húsról, ha két-három napig úgy állítom össze a menüt, hogy ez az összetevő kimarad belőle, hiányzik. Azonban a mottóm: soha ne mondd, hogy soha! Ezért nem szívesen, de ha elkerülhetetlen lenne, megkóstolnám a rovarokat. Rákot és tintahalat ettem már, utóbbi nem ízlett...
Molnár Krisztofer:
– Nem zárkózom el az új ízektől, szívesen megkóstolom a szokatlan ételeket is. Azt nem tudom elképzelni, hogy a napi étkezésbe beépíteném, de kíváncsiságból megízlelném a különféle rovarokat is. Fogyasztottam már egyebek mellett polipot, cápát és békát is, nem áll távol tőlem a különlegességek kóstolása.
Csonka Diána:
– Sosem kóstoltam még semmilyen rovart, de, ha jól lenne elkészítve, nem zárkóznék el tőle. A legkülönlegesebb étel, amit eddig ettem, a rák volt, a csirkehúsra emlékeztetett az íze. Szeretem a húst, de mindenevő vagyok... Így nem nagy örömmel, de ha rákényszerülnék, a rovarokat is beépíteném az étrendembe.