forgalom

2021.04.16. 17:25

Betelt a pohár, megunták a nógrádi faluban a főút elviselhetetlen, rossz állapotát

Különös módját választották a cserháthalápiak, hogy felhívják a figyelmet a falun átvezető közút elviselhetetlen állapotaira. Egy molinót függesztettek ki, amelyen sebességcsökkentésre ösztönözik az áthaladó autó­sokat.

Hegedűs Henrik

Bazsó Sándorné mutatja, mekkora kátyúk tátonganak a háza előtti szakaszon. Marad a molinó, míg el nem készül az új burkolat

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Nem új keletű az útprobléma a Balassagyarmattól tizenhárom kilométerre elterülő településen. A Palóc Krónika című regionális hetilapban 2006 nyarán nyilatkozott Mészáros Sándorné akkori polgármester, hogy a községen átvezető szakaszt milyen felemás módon újították fel a közutasok.

– Bejöttek Cserhátsurány felől, az óvodáig aszfaltoztak, aztán ripsz-ropsz, leálltak. Érthetetlen. Miért zavarta őket az a maradék háromszáz méter? Vagy elfogyott az anyag? Ajánlom az illetékeseknek, jöjjenek el hozzánk, kérdezzék meg az embereket, mit szólnak a munkákhoz. Sok szép szóra ne számítsanak – fogalmazott akkor a polgármester.

A helyzet azóta mit sem javult, sőt, inkább romlott. A közelmúlt fejleményeiről a Fő úton lakó Bazsó Sándorné nyilatkozott, akinek elég csak kipillantania otthona ablakán, máris szembesül a kőkemény valósággal.

Bazsó Sándorné mutatja, mekkora kátyúk tátonganak a háza előtti szakaszon. Marad a molinó, míg el nem készül az új burkolat
Fotó: H.Cs. / NMH

– 2014-ben küldtünk egy sokunk által aláírt levelet a közútkezelőnek – hangsúlyozta a hölgy. – Nem elég, hogy folyamatosan romlik az út állaga, a járművek a sebességkorlátozást sem tartják be, a teherautók a súlyszabályok miatt előszeretettel felénk kerülnek a 21-es út irányába menet, ilyenkor a nagy kátyúkba belefutnak, és szinte beremegnek a házak, nem egy ponton repedeznek a falak. Érdemi választ akkor nem kaptunk a panaszunkra, azóta csak szenvedjük az ártalmakat. Nagyon helyes, hogy felfüggesztették ezt a figyelemfelkeltő molinót, remélem, lesz hatása.

Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Kft. kommunikációs osztályát, ahonnan azt a feleletet kaptuk, hogy a cégnél természetesen naprakész információik vannak a cserháthalápi útviszonyokról, az engedély nélkül kihelyezett, reklámhordozónak minősülő molinótól függetlenül. Pécsi Norbert Sándor osztályvezető kifejtette, a Cserháthalápon átvezető útszakasz felújítása már szerepel a korszerűsítésre váró utak listájában, itt a helyi jellegű javításokon (vagyis a kátyúzásokon) túlmutató, teljes körű beavatkozások több százmilliós nagyságrendű összegeket igényelnek, ezért a szükséges munkálatok csak akkor indulhatnak el, ha a megfelelő források rendelkezésre állnak. Addig is a balassagyarmati mérnökségen keresztül a burkolatszerkezetnek és a felület állapotának megfelelő technológiával és ütemezéssel megtörténik a forgalomra veszélyes hibák kezelése.

Mindenki elolvashatja a molinót

Végül megkértük Dócs Dávid jelenlegi polgármestert, reagáljon a közútkezelő hivatalos álláspontjára.

– Rendkívül örömteli, hogy a cserháthalápi szakaszt betervezték a felújítandó részek közé, viszont amíg ez nem készül el, addig a településen élők testi épségének és ingatlanjainak állagmegőrzése érdekében, a harminc kilométeres sebességjelző táblákat figyelmen kívül hagyó gyorshajtók megfékezésére saját eszközeinkkel lépünk fel – jelentette ki határozottan a falu vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában