otthoni növénytermesztés

2021.03.22. 06:56

Tejfölösdobozban vigyáznak a palántákra a nógrádi gazdák

Ma már szépen fejlődnek a paprikapalánták, ha azokat február végén gondosan elültettük. Néhány hétre azonban még szükségük van a biztonságos melegben, hogy kiültethetők legyenek. Ennek az ideje a fagyosszentek elmúltával köszönt be.

Fodor Orsolya

Még bent cseperednek a növények, várják a jó időt

Forrás: MW

Fotó: AS

Szabó László már közel fél évszázada foglalkozik paprikatermesztéssel, még a szüleitől tanulta ennek technikáját. Csak saját célra ülteti a kis veteményesében, fóliasátrában a zöldségeket. Leginkább a korábbi termésből származó magokat használja például a paprika és paradicsom esetében.

– Február közepe és vége felé előkerülnek a legszebb, kiválogatott magok, amiket én leginkább tejfölösdobozokba szoktam elvetni. Mostanában már virágföldet használok, de régebben a jobb minőségű kerti talajt használtam az ültetésre. Fontos figyelni a palánták igényeire, legfőképpen eleinte a melegre és a páratartalomra – magyarázta Szabó László. Hozzátette: csak májusban, a fagyosszentek elmúltával szabad kiültetni a még gyenge növényeket. Még májusban is a fóliasátor a legjobb választás, ahol a palánták tovább erősödhetnek a kiültetés előtt.

Az idős férfi azt is elmondta, hogy kifejezetten kedveli az erős paprikát, mert ennek a termesztése során kevesebb problémába ütközik, mint a tölteni való vagy a manapság népszerű kaliforniai paprika esetében.

– A szomszédaim ugyanúgy művelik a kiskertet, mint én, de a fiatalokról ez már kevésbé mondható el. Ők csak megveszik az üzletben azt a zöldségmennyiséget, amire épp szükségük van. Régen ez nem így volt. A feleségem a mai napig rengeteg savanyúságot tesz el. A befőttesüvegek tartalma bőven kitart a következő termésig – fűzte hozzá.

Még bent cseperednek a növények, várják a jó időt
Fotó: MW

Az erős igénytelenebb, mint az édes

Kurcsikné Racskó Ilona már több éve foglalkozik különböző palántákkal, amiket a salgótarjáni piacon árul. Gondosan odafigyel a növényeire, hogy a vásárló a lehető legszebbek közül választhasson. – Nagyon népszerű nálunk a töltenivaló- és a csilipaprika-palánta. Az előbbi sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mert érzékenyebb a külső hatásokkal szemben, mint a csípős társa. A csili- és a legtöbb erős paprika igénytelenebb, mint az édesebb fajták, mert azokat esetenként műtrágyázni és permetezni is szükséges a jobb termés érdekében – fogalmazott a termesztő. Mint mondta, egy növénynek hat hétre van szüksége, hogy elérje azt az érettséget, amikor már készen áll az eladásra és a kiültetésre. A faggyal szemben még a csípősebb változatot is óvni kell, hiszen az is épp olyan könnyen tönkremegy, mint bármelyik másik. Naposabb időben célszerű locsolni, és a növény tövéhez kell önteni a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában