oltás

2021.03.24. 19:46

Jelentős mennyiségű vakcinát kaptak a nógrádi kórházak

Egyre több ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát szűkebb hazánkban is. A héten a Nógrád megyei háziorvosi rendelőkbe Pfizer-BioNTech-, AstraZeneca- és Sinopharm- oltóanyagok is érkeznek a második körös oltásokhoz szükséges vakcinák mellett. A jelentős mennyiségű Szputnyik V- oltóanyagnak köszönhetően praxisonként huszonöt-harmincöt embert küldhetnek az oltópontokra a háziorvosok.

Gerhát Karina

Kiskunhalas, 2021. március 7. A Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinái fecskendõkben elõkészítve az oltáshoz a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház egyik oltópontján 2021. március 7-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az idei év tizenegyedik hetén – március 15. és 21. között – a háziorvosi praxisokban Pfizer-BioNTech-oltóanyaggal, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyik V- vakcinákkal újabb Nógrád megyei lakosok első körös oltása vált lehetővé – mondta el portálunknak Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A megyei tiszti főorvos hozzátette: a kórházi oltópontokon tovább folytatódtak a második körös oltások – Pfizer-BioNTech- oltóanyaggal – az egészségügyi dolgozók körében is. Ezeken a helyszíneken első körös oltásokat a kiemelt foglalkozási csoportokban végeznek – AstraZeneca és Szputnyik V- oltóanyagokkal.

– A tizenkettedik héten – március 22. és 28. között – a Nógrád megyei háziorvosi rendelőkbe Pfizer-BioNTech-, AstraZeneca- és Sinopharm- oltóanyagok is érkeznek a második körös oltásokhoz szükséges vakcinák mellett. Jelentős mennyiségű Szputnyik V- oltóanyagot kapott a megye mindhárom kórháza, így a háziorvosok a rendelőkben történő oltások mellett praxisonként 25-35 főt küldhetnek az oltópontokra is. Immár a pásztói Margit Kórház is bekapcsolódik a védőoltások beadásába – ismertette a megyei tiszti főorvostól.

Megtudtuk továbbá, hogy ezen a héten a kórházi oltópontokon és a szociális intézményekben megkezdik az időközben jelentkező és olthatóvá vált dolgozók, illetve gondozottak első körös oltásait is. Ezen kívül tovább folytatódik az egészségügyben tevékenykedők, valamint a kiemelt foglalkozási kategóriába tartozók oltása is.

– A rendelkezésre álló valamennyi oltóanyag biztonságos, valamennyi vakcina bizonyosan kivédi a súlyos, kórházi, akár intenzívosztályos kezelés szükségességét. Továbbra is rendkívül fontos a járványügyi szabályok betartása. A jelenleg megyénkben terjedő mutáns vírustörzsek fertőzőképessége a korábbiaknál sokkal nagyobb. A még nem oltott, fogékony honfitársaink védelme miatt arra kérek mindenkit, továbbra is viseljenek szájmaszkot, tartsák meg a szociális távolságot, kerüljék a társas összejöveteleket és gyakran mossanak kezet – emelte ki Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A megyei tiszti főorvos kifejtette továbbá: a háziorvosok az oltási terv által meghatározott sorrendben, a rendelkezésre álló vakcina függvényében, a lehető leggyorsabban, telefonon keresztül értesítik az arra regisztráltakat a védőoltás felvételének a lehetőségéről, amint ez elkövetkezik – úgy a háziorvosi rendelőkben, mint az oltópontokon történő oltás esetében is.

– Kiemelt jelentősége van a regisztrációnak, ezért kérjük, hogy aki még nem regisztrált az új koronavírus elleni védőoltásra, mindenképp tegye meg – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

Hazánkban keddig több mint 1 millió 696 ezren kapták meg a védőoltást, 494 ezer 520 embernek pedig a második vakcinát is beadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában