hulladékradar

2021.03.10. 13:56

Így tisztítanák meg Nógrád megyét az illegálisan lerakott hulladéktól

A HulladékRadar mobiltelefonos applikációban eddig több mint 11 ezer bejelentés érkezett, amelyből közel 200 vonatkozik Nógrád területén lévő, illegálisan elhelyezett hulladékra. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv szerint olyan intézkedéseket kíván tenni, amelyek hozzájárulnak e gond megoldásához.

Palchuber Kinga

A kidobott hulladék között bármi lehet, de a leggyakoribb a PET-palack

Forrás: Illusztráció

Fotó: NMH

Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata. A Tisztítsuk meg az országot! programban meghirdetett kiírásra 370 pályázat érkezett, 5,5 milliárdot meghaladó támogatási igénnyel.

Az ITM Kommunikációs Főosztálya érdeklődésünkre arról tájékoztatott: a Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében 2020 és 2022 között összesen négy ütemben zajlik majd a közforgalmú területek megtisztítása az illegálisan elhelyezett hulladékoktól. Ennek során eddig több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település közreműködésével. A járványhelyzet miatt a program első ütemét áprilisig meghosszabbították.

A kidobott hulladék között bármi lehet, de a leggyakoribb a PET-palack
Fotó: NMH / Illusztráció

A program részeként a minisztérium által meghirdetett, az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázatra január 31-ig jelentkezhettek a gazdálkodó szervezetek köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek, az egyházi jogi személyek, a kezelésükben vagy tulajdonukban lévő területek megtisztítására; a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, a hulladéklerakatok felderítésére és a hulladék összegyűjtésére. Emellett bármely szervezet is pályázhatott magán- és köztulajdonban álló ingatlanok esetén ingatlanvédelmi rendszerek – sorompó, kamera – kialakítására.

Nógrád megyében a közutak mellett található illegális hulladék felszámolásával folyamatos szélmalomharcot vívnak a szakemberek. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta: a társaság 94 mérnökségének szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot szemétszedéssel és -szállítással töltenek, ami jelentősen lefoglalja a humánerőforrás-kapacitásokat, s hatalmas költségekkel – évente több mint egymilliárd forinttal – jár. Hozzátette: Nógrád megyében főként Salgótarján, Parassapuszta, Rétság, Ipolyszög, Nógrádszakál és Etes térségében található illegális hulladéklerakó, az érintett helyszíneken feltérképezett illegális szemét becsült mennyisége tavaly nyárig elérte a 320 köbmétert.

A program támogatásával – hétmillió forintból – Bátonyterenyén tíz helyszínen szüntetettek meg illegális hulladéklerakót. Nagy-Majdon József, a város polgármestere közösségi oldalán tájékoztatott: a helyszínekről 44 konténernyi, mintegy 218 köbméter – nagyrészt építési és lakossági – szemetet szállítottak el.

A városvezetők Pásztón is úgy határoztak, hogy pályáznak: több mint ötmillió forintból valósult meg 111 köbméter illegális hulladék összegyűjtése és hulladéklerakóba történő elszállítása. Egyebek mellett a Kastélykertben, a Patak, a Nyikom, a Park, a Vezér és a Dankó utcában is felszámolták a szemétgondot.

A HulladékRadar mobiltelefonos applikációban eddig több mint 11 ezer bejelentés érkezett, amelyből mintegy 200 vonatkozik Nógrád területén lévő illegális hulladékra. Az alkalmazással az illegálisan elhelyezett szeméthalmokat tudja bejelenteni a lakosság. Főleg a fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál halmozzák a szemetet.

A kidobott hulladékok között a leggyakoribbak az italos fémdobozok, a PET-palackok és a műanyag zacskók, de zsákba csomagolt állati tetemmel, ürülékkel töltött csomagokkal, vizelettel teli palackokkal, építési hulladékkal, háztartási gépekkel, gumiabroncsokkal, háztartási vegyes hulladékokkal is gyakran találkozni.

Az illegális szemetelés akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható a lerakott hulladék fajtájától függően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában