nehéz helyzet

2021.03.06. 15:23

Gyorsan fogynak a Nógrád megyei vadasparkok tartalékai, de egyelőre nem fogadhatnak látogatókat

Folyamatos az érdeklődés a Nógrád megyei vadasparkok nyitásával kapcsolatban, azonban egyelőre még zárva tartanak. Az üzemeltetők bíznak abban, hogy hamarosan újra fogadhatnak majd látogatókat.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Állandó az érdeklődés telefonon és a közösségi médián keresztül a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark látogatásával kapcsolatban. Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a rendelkezések értelmében jelenleg is zárva tartanak. Bíznak azonban abban, hogy hamarosan újra nyitott kapukkal várhatják majd a látogatókat, ugyanis az elmúlt időszakban több új lakója is lett, illetve lesz a vadasparknak.

Fotó: H. Cs. / NMH
Fotó: H. Cs. / NMH
Fotó: H. Cs. / NMH

– A kameruni kecskéknek született néhány kicsinye, akik nagyon aranyosak. Az aranysakálnak már korábban megszületett a kölyke, ő azonban még nem nagyon dugta ki az orrát a búvóhelyéről, nem mutatja meg magát gyakran a kollégáinknak se. De mire újra fogadhatunk látogatókat, biztosan bátrabb lesz. Néhány héten belül megszületik az alpaka csikója is, így tavasszal velük már biztosan találkozhatnak majd a látogatóink – mondta Osztrozics Dóra.

Fotó: H. Cs. / NMH
Fotó: H. Cs. / NMH

A Nógrádi Vadasparkban az átteleléssel kapcsolatban különösebb probléma nem volt, mivel a pár napig tartó mínusz 15-16 Celsius-fok még normálisnak mondható. A hó pedig maximum 10 centiméter volt, ami szintén nem jelentett problémát.

– A vadasparkunkban megtalálható hazai állatfajok, a gím-, dámszarvas, muflon, őz, vaddisznó mellett a struccok, az emuk és nanduk is jól viselték az idei téli időjárást – mondta Villányi Péter tulajdonos. Hozzátette: – Ezekben a hónapokban igyekszünk szénhidrátban gazdagabb takarmánnyal etetni, ami több kukoricát jelent az egyéb takarmányok mellett.

Fotó: H. Cs. / NMH
Fotó: H. Cs. / NMH

Villányi Péter megosztotta, hogy a vadasparkot naponta keresik az érdeklődők telefonon a nyitással kapcsolatban, azonban sajnos a törvényi előírásoknak megfelelően ők sem tudnak látogatókat fogadni.

– Az árbevétel-kiesés nagyon érzékenyen érint minket, mivel – főleg a téli időszakban – nem tudunk a takarmánnyal spórolni, a traktorok is gázolajjal működnek, és a munkaerőt is meg kell fizetni. Éppen ezért nagyon várjuk a nyitást, a tartalékaink a végét járják – hangsúlyozta Villányi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában